ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NEMA PANIKE

Provjerili smo stanje zaliha u Ljekarnama Zadar: 'Nestašice lijekova događaju se učestalo...'

Autor: Nina Vigan

24.10.2024. 12:23
Provjerili smo stanje zaliha u Ljekarnama Zadar: 'Nestašice lijekova događaju se učestalo...'

Foto: L. JELIČIĆ



Dolaskom zime i svih onih zimskih malo manje radosnih trenutaka kada počinjemo šmrcati, kihati i kašljati, počinjemo razmišljati o imunitetu i načinima na koji ga možemo održati. Ili vratiti. Nažalost, većina o tome misli kad je već kasno, pa je u tim trenucima najbrži put do zdravlja uz neke od bezreceptnih lijekova koji su nam na dohvat ruke. S obzirom na to da smo navikli da su nam svi lijekovi uvijek dostupni, a sjećajući se nestašice lijekova od prošle zime kontaktirali smo Ljekarne Zadar kako bismo provjerili stanje zaliha.


Popunjen lager




Silvia Švorinić Ivanović, voditeljica Ljekarne Zadar, kazala nam je kako su zimi karakteristične različite tegobe vezane uz respiratorni sustav, a zaliha lijekova koji olakšavaju te togobe je dostatna.


– Najčešće se radi o virusom uzrokovanim tegobama te se simptomatski liječe. Tada nas pacijenti najčešće traže savjet, u želji da čim prije prođe period do oporavka. Najtraženiji pripravci su kombinirani analgetici/antipiretici s dekongestivima, sprejevi za nos s dekongestivima, različiti sirupi protiv kašlja i slično, a koje farmaceuti preporuče ovisno o individualnom stanju simptoma pacijenta i eventualnim kroničnim bolestima koje pacijent ima. Zaliha takvih lijekova je dostatna, u tom segmentu nema nestašica i trenutno smo popunjenog lagera, kazala nam je Švorinić Ivanović, dodavši kako nestašice lijekova nisu ništa neuobičajeno.


– Nestašice lijekova događaju se učestalo, nisu neuobičajene na količinu od približno 3.500 registriranih lijekova u našoj državi i u posljednje vrijeme su više medijski popraćene. Najčešće se radi o kratkotrajnim defekturama, ali nažalost neke traju mjesecima kao što su bili slučajevi s lijekovima poput Ozempica. U našoj Ustanovi, uz kvalitetnu komunikaciju s dobavljačima, pokušavamo na vrijeme dobiti informacije o potencijalnim nestašicama i opskrbiti se adekvatnom količinom za naše pacijente. Dežurna ljekarna je uvijek u fokusu i ona ima prioritet prilikom opskrbe lijekovima koji češće znaju biti u nestašici. Za zimski period karakteristično je povećano izdavanje antibiotika i analgetika te nam je cilj uvijek imati dovoljan lager takvih lijekova. Ako nema lijeka jednog proizvođača uvijek se gleda imati lijek istog sastava i iste jačine drugog proizvođača koji se može ponuditi kao zamjena dok se propisanim lijekom ne normalizira opskrba. Na mrežnim stranicama HALMED-a mogu se pratiti informacije kada je procijenjena normalizacija opskrbe tržišta određenim lijekom, istaknula je Švorinić Ivanović koju smo upitali kakva je procedura ako dođe do nestašice.


Savjet građanima




– Kada dođe do neke značajnije nestašice i lijek nemamo u niti jednoj jedinici u koju bi mogli uputiti pacijenta, u komunikaciji s pacijentom i liječnicima, nađe se adekvatna zamjena. Nekad to znači samo da se preuzme lijek istog sastava drugog proizvođača koji je odmah dostupan s liste HZZO-a, dok je u nekim situacijama odobren interventni uvoz lijeka iz neke od europskih zemalja jer nema paralele na našem tržištu. To je do prije nekoliko dana bila situacija s lijekom za Parkinsonovu bolest, ali na sreću, ponovno je dostupan. Zadnjih godina najtraženije su informacije za lijek Ozempic. Normalizirana je opskrba lijekom u jačini od 1 mg dok se slabije jačine očekuju tek u prosincu. Pacijente informiramo i uputimo ih na konzultacije s liječnikom koji će odlučiti u kojem smjeru će ići terapija jer mi farmaceuti ne smijemo mijenjati recept po pitanju oblika lijeka i izdavati lijek veće jačine na recept manje jačine. Najčešći razlozi nestašica su vezani uz proizvodnju i povećanu potražnju, što je primjer kod penicilinskih antibiotika koji imaju sezonalni karakter, objasnila nam je Švorinić Ivanović uz savjet za nadolazeću sezonu zimskih infekcija.


– Vjerujem da su naši građani zadnjih godina imali prilike dosta naučiti o virusnim infekcijama i kako se odgovorno ponašati. Cijepljenje protiv gripe je standardna aktivnost koja se provodi u ovo doba godine, pogotovo za osjetljiviju populaciju. Kada virusna infekcija nastupi, uvijek je preporuka dati organizmu vremena da se oporavi od infekcije uz simptomatsko korištenje lijekova u ispravnoj dozi, naglasila je za kraj Švorinić Ivanović.