Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

24. IZBOR

U Benkovcu se bira najuzornija seoska žena Hrvatske!

Autor: Nikolina Lucić

12.10.2024. 17:00
U Benkovcu se bira najuzornija seoska žena Hrvatske!

Foto: GORDANA ČALIĆ ŠVERKO



Danas u sportskoj dvorani Osnovne škole u Benkovcu održat će se 24. Izbor za najuzorniju seosku ženu Hrvatske. Podsjetimo kako je Benkovac dobio domaćinstvo ovog natjecanja zahvaljujući našoj Marini Šunić iz Rodaljica, koja je bila pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja održanog u Svetom Petru u Šumi na istarskom poluotoku.




Ovo natjecanje organizira se više od dvadeset godina i do sada je postao vrlo prepoznatljiv i vidljiv događaj u cijeloj Hrvatskoj.


Ruše predrasude


Svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanoga. Srušile su sve predrasude. One se naravno bave poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i mnogim drugim djelatnostima. Sudionice izbora su često profesorice glazbe, poljoprivredne inženjerke, aktivne u vatrogastvu, u humanitarnom radu, koje su vrlo uspješne poduzetnice, žene koje trže i stvaraju dodanu vrijednost od osnovnih proizvoda.


Foto: ANA GRGAS


Od sjevera, preko unutrašnjosti i otoka, do juga Hrvatske, kreativne, radišne, mudre i poduzetne, sve redom uzorne hrvatske seoske žene, ponos svojih županija.




Naša prošlogodišnja pobjednica Marina Šunić iz Rodaljica kaže kako sve poslove ne radi sama, uz nju su uvijek suprug i njihovih četvero djece, njeni roditelji, braća, sva rodbina, svi su zajedno, kada nešto treba, kada je veliki posao, dovoljan je poziv i eto ih već 20 na polju.


Znamo kako čak 83 posto Europske unije čini ruralno područje, a 30 posto svih poljoprivrednih gospodarstava vode žene. Važno je da cijele obitelji ostaju u ruralnome prostoru, što je iznimno važno u kontekstu depopulacije ruralnog prostora s kojim se suočavaju sve zemlje EU-a.


Foto: ANA GRGAS


Visoko pokroviteljstvo




Treba napomenuti kako su seoske žene s područja grada Benkovca, članice KUD-a »Branimir« Benkovac, već sudjelovale u izborima za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, pa smo tako imali i prve pratilje, Javorku Vrsaljko 2009. godine i Micu Mršić 2011. godine, te gospođu Mariju Vrsaljko koja je bila četvrta 2012. godine.


Organizaciju izbora predvodi udruga Uzorne hrvatske seoske žene, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zadarske županije te Grada Benkovca.


Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu odvijat će se danas po sljedećem programu: u 14 sati je početak programa, u 16 sati je izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, u 19.30 je proglašenje najuzornije hrvatske seoske žene 2024. godine, a u 20 sati je zabavni program uz grupu Stare kočije.