Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

"Dignimo glas za spas"

Na prosvjedu o "nekontroliranoj zamjeni stanovništva" teme - zdravstvo, inflacija i računi Čistoće

Autor: Doris Babić

12.10.2024. 16:30
Na prosvjedu o

Foto: Mate Komina



U subotu ujutro na Narodnom trgu održao se prosvjed “Dignimo glas za spas” u organizaciji građanskog pokreta “Vratimo Hrvatsku Hrvatima”. Premda su najavljene teme o nekontroliranoj zamjeni stanovništva stranom radnom snagom, zaštiti sigurnosti djece i njihovog slobodnog kretanja, neravnopravnom položaju domicilnog građanstva u odnosu na strane radnike koji imaju veća prava i određene povlastice te najavljeni porez na nekretnine, bilo je riječi i o lošem stanju u zdravstvu, inflaciji i – računima Čistoće.




Na prosvjedu se okupilo stotinjak ljudi, a do kraja ostalo ih je tek polovina. Priključio se i gradski vijećnik Mate Lukić, predsjednik županijskog HSP-a, no, kako je naglasio, isključivo kao građanin. Ostali političari i ljudi iz javnog života nisu se odazvali ovoj inicijative iza koje, između ostalih, stoji Jasminka Adžić Sikirić koja je naglasila kako su na ovaj prosvjed potaknuti činjenicom da smo postali građani drugog reda u vlastitoj državi te da strani državljani koji dođu raditi u našu zemlju imaju veća prava od nas.


Mate Lukić sudjelovao, kao građanin/Foto: Mate Komina


– Nadalje, zatire se hrvatski jezik. Neslužbeno službeni jezik postaje engleski, to je nedopustivo, to je kršenje Ustava. Ovo nije ksenofobičan prosvjed, nije usmjeren protiv stranaca, svjesni smo da bez stranih radnika nažalost ne možemo. Ali tko nas je doveo u takvu situaciju? Pola milijuna mladih protjerano je iz zemlje i zamijenjeno stranim radnicima. Mi želimo da se mladi vrate u Hrvatsku, ali isto tako da se strani radnici ne osjećaju loše i da se pozabave uvjetima života jer znamo da ih po 20 žive u stanu. To nije higijenski, tko to kontrolira, poručila je Adžić Sikirić.


Jasminka Adžić Sikirić/Foto: Mate Komina


Robert Modrić, dragovoljac Domovinskog rata, prilično je emotivno govorio o “ponovnom branjenju zemlje”.




– Sve je ovo već viđeno po cijeloj Europi, ovi lažljivci koji su među nama bi nas potjerali u crnu zemlju da bi ostvarili svoje globalističke ciljeve. Njih ne zanima Hrvatska, kršćanstvo, naša djeca, njih zanima samo novac, novac je njihov Bog, naglasio je Modrić koji je komentirao kako su i njegovi pokojni roditelji otišli u SAD, no prilagodili su se prostoru u koji su došli, naučili jezik i “nikad ni kaznu za parkiranje”, za razliku od onih koji sada dolaze k nama.


Robert Modrić/Foto: Mate Komina


Darko Vukić, sindikalni povjerenik Sindikalne podružnice Liburnije Zadar sindikata Zajedno, tvrdio je kako radnici Liburnije imaju manje plaće nego ostali u srodnim poduzećima u drugim dijelovima Lijepe Naše i napomenuo da imaju plaću od 1.300 eura kako je direktor javno rekao, ali da su u pitanju prekovremeni sati. Poanta njegovog govora bila je da bi domaći ljudi, kada bi imali bolje uvjete, radili ovaj posao te da ne bi bilo potrebe za stranom radnom snagom.


Foto: Mate Komina




Građanka Gordana Jurić govorila je o povišenju cijena komunalija u Zadru te inflaciji, a dr. Marija Divić, predsjednica Udruge zviždača Republike Hrvatske o stanju u zdravstvu.


– Pozivam javno na smjenu premijera Plenkovića i direktora HZZO-a Lucijana Vukelića ponajprije zbog nereda sa CEZIH-om, izmiješanim popisima i smanjivanjem broja popisa osiguranika, nereda u podacima u zdravstvenim kartonima i čak miješanja imena pacijenata što je od životne ugroze za bolesnike, naglasila je dr. Divić.


Dr. Marija Divić/Foto: Mate Komina


Ovlaštena porezna savjetnica, članica Udruge zviždača, Željka Becić osvrnula se na temu aktualnog poreza na nekretnine.


– Sad je to obvezan porez kojeg će svi morati uvesti, puni se državni proračun. Od ovog zakona imaju namjeru prikupiti 66 milijuna i 400 tisuća eura, to je četiri i pol puta manje od onoga što smo dali kao pomoć Ukrajini, kazala je Becić dodavši da država ima stanova i nekretnina koje se uopće ne koriste te da je “boli nepravda”.


Željka Becić/Foto: Mate Komina


Prof. dr. sc. Aleksandar Sušić, čelni čovjek Sindikata Prosvjetitelj upozorio je kako na brojna iseljavanja mladih iz domovine trbuhom za kruhom, ali i na poraznu statistiku kada su u pitanju samoubojstva, odnosno zabrinjavajuće stanje mentalnog zdravlja nacije.


Ovaj je prosvjed pokazao brojne frustracije dijela građana koje zapravo i nisu usko vezane uz zapošljavanja stranih radnika. Nezadovoljstvo određenim politikama sasvim je razumljivo i to zaista valja iskomunicirati, ali ipak, na prave adrese.