Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

TEMATSKA RADIONICA

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa organizirana radionica "Krize ne poznaju granice"

Autor: Portal ZL

11.10.2024. 20:37
Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa organizirana radionica

U cilju jačanja međuzonske i međužupanijske suradnje, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa – SROK  koji se obilježava 13. listopada, Službe civilne zaštite Zadar i Gospić zajednički su organizirali  10. listopada 2024. godine tematsku radionicu pod nazivom “Krize ne poznaju granice”.  


Radionica je održana u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu koje se u naravi nalaze u južnom dijelu Parka prirode „Velebit“.





Uz službenike Ravnateljstva civilne zaštite koji su uvodnim izlaganjem iznijeli zajedničke karakteristične događaje koji se događaju u obje županije te cilj i svrhu ove radionice, predstavnici parka prirode „Velebit“ kao domaćini ovog događaja su  predstavili  sadržaj parka prirode i Cerovačkih špilja sa svim svojim karakteristikama i izazovima za posjetitelje.


Tijekom daljnjeg rada radionice pokrenuta je rasprava u pravcu sve češćih i obilnijih padalina, posljedično i povećanja vodostaja rijeka na ovom području, bujičnih i urbanih poplava koje karakteriziraju znatne materijalne štete za kućanstva kao i izravne financijske gubitke zbog nemogućnosti proizvodnje električne energije u Reverzibilnoj hidroelektrani „Velebit“. Odgovore i smjernice poduzetih aktivnosti, plan daljnjih aktivnosti, te  naučene lekcije iz prijašnjih događaja iznijeli su nam predstavnici Hrvatskih voda, dok je nešto više o štetama i posljedicama za rad hidroelektrane iznio predstavnik HEP-a. Osim navedenih događaja, načelnici stožera civilne zaštite Obrovca, Gračaca i Lovinca iznijeli su iskustva u provedbi aktivnosti u zimskim uvjetima prilikom prekida cestovnog prometa zbog jakog vjetra i velikih snježnih nanosa, te specifičnosti nužnog organiziranja prihvatilišta za putnike koji nisu mogli nastaviti daljnje putovanje.



Na ovaj način Ravnateljstvo civilne zaštite je ukazalo na nužnost izravnog organiziranog komuniciranja i koordiniranja aktivnosti više dionika na području lokalne zajednice koja se ne može promatrati samo u njenim administrativnim granicama već je potrebno sagledati puno „širu sliku“.