Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Visoki kazneni sud

ODBIJENA MU ŽALBA Tanaskoviću potvrđena kazna od 19 godina zatvora

Autor: Goran Šimunov

11.10.2024. 10:32
ODBIJENA MU ŽALBA Tanaskoviću potvrđena kazna od 19 godina zatvora

Foto: Luka Jeličić



Visoki kazneni sud (VKZ) Republike Hrvatske odbio je žalbu optuženika Duška Tanaskovića, državljanina Srbije, kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru. Time je prvostupanjska presuda kojom je optuženik osuđen zbog ubojstva na kaznu zatvora u trajanju 19 godina postala pravomoćna.


Na Županijskom sudu u Zadru Duško Tanasković, koji je u dobi od 30 godina, nepravomoćno je osuđen u ožujku ove godine. Kriv je zbog toga što je 25. kolovoza 2022. u 6.01 sati ispred noćnog kluba Noa na plaži Katarelac, susjednoj plaži Zrće na otoku Pagu, likvidirao 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića.


Protivno tvrdnjama žalitelja, Tanaskovića, Visoki kazneni sud ocjenjuje kako je izravna namjera za počinjenje kaznenog djela razvidna iz načina počinjenja kaznenog djela.




– Optuženik je ispred kluba čekao oštećenika, kojeg nije poznavao niti je s njim imao ikakve sukobe prije toga, nakon čega čim ovaj izlazi iz kluba, kreće za njim i iz neposredne blizine, s leđa mu ispaljuje hitac u glavu te se odmah zatim daje u bijeg, odbacujući istovremeno ruksak i stvari koje je imao kod sebe, pa i odjeću. Neposredno prije nego što je uhvaćen po policiji pokušao je razbiti i uništiti mobilni telefon koji je imao kod sebe. Protivno daljnjim žalbenim prigovorima prvostupanjski je sud pravilno utvrdio da je Tanasković u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv. Motiv kod kaznenog djela ubojstva nije relevantan, kraj objektivno utvrđenih okolnosti, budući da ne predstavlja bitno obilježje kaznenog djela ubojstva za koje je optuženik osuđen, ističu u VKZ-u dodajući kako je izrečena kazna adekvatna.


– Ispravno je prvostupanjski sud Tanaskovićevo verbalno izražavanje žaljenja na raspravi ocijenio kao pokušaj umanjenja kaznene odgovornosti, što je i valjano obrazložio. Županijski sud u Zadru je ispravno cijenio otegotnim odnos optuženika prema kaznenom djelu koje se ogleda u izostanku žaljenja i kajanja prema učinjenom i prema članovima njegove obitelji, njegovu raniju osuđivanost zbog kaznenih djela s elementima nasilja, kao i da je kazneno djelo počinio nedugo nakon što je izašao s izdržavanja kazne zatvora, na javnom mjestu, pred većim brojem ljudi. Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio kako su olakotne okolnosti izostale, ističu u Visokom kaznenom sudu.