Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

optužbe za obmanu

Centar za mirovne studije žestoko napao MUP zbog opovrgavanja policijskog nasilja nad migrantima

Autor: Hina

10.10.2024. 17:39
Centar za mirovne studije žestoko napao MUP zbog opovrgavanja policijskog nasilja nad migrantima

Foto: Reuters



Centar za mirovne studije u četvrtak je oštro reagirao na priopćenje MUP-a, optužujući ga za obmanjivanje javnosti i dezinformacije o policijskom nasilju nad migrantima, nakon što je list The Guardian objavio izvješće o protjerivanjima i zlostavljanju migranata.


“Čini se da hrvatska granična policija spaljuje odjeću, mobilne telefone i putovnice oduzete tražiteljima azila koji pokušavaju prijeći u Europsku uniju, prije nego ih protjeraju natrag u Bosnu”, stoji u izvješću koje je The Guardian podijelio s javnošću, a prenijeli mnogi mediji.


Organizacija No Name Kitchen (NNK), koja je ustupila izvješće The Guardianu, potkrijepila ga je fotografijama spaljenih predmeta, kao i svjedočanstvima o seksualnom nasilju i premlaćivanjima od strane hrvatske policije.




U svom priopćenju, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) demantiralo je optužbe, nazvavši tvrdnje o nezakonitom protjerivanju – poznatijem kao pushback – “vještom manipulacijom” bez temelja u nacionalnim i europskim propisima.


MUP je naglasio da “Hrvatska policija nikada nije provodila tzv. ‘pushback’, već zakonite postupke u skladu sa šengenskim propisima.”


Centar za mirovne studij (CMS), međutim, tvrdi suprotno, ističući da je MUP u proteklih osam godina sustavno negirao sve optužbe o nezakonitim praksama.


“Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Madinine obitelji jasno je dokazala kršenje zabrane kolektivnog protjerivanja, dok MUP nastavlja dezinformirati javnost,” navode iz CMS-a.


Madina je šestogodišnja afganistanska djevojčica koja je poginula u naletu vlaka dok je u grupi migranata pokušavala ući u Hrvatsku.


CMS je također upozorio na probleme u funkcioniranju Nezavisnog mehanizma nadzora, kojeg financira sam MUP i koji, prema CMS-u, nije sposoban objektivno pratiti situaciju zbog svoje povezanosti s Ministarstvom.


CMS je istaknuo da je tijekom godina podnio više od 10 kaznenih prijava zbog nasilnih protjerivanja, ali nitko nije odgovarao za zlostavljanja i krađe koje su uključivale spaljivanje predmeta i dokumenata izbjeglica.


“Dokazi koje je prikupila No Name Kitchen, a The Guardian objavio, predstavljaju dodatnu potvrdu brutalnosti hrvatske granične policije,” ustvrdio je CMS.