Studija koju su na 8000 mladih osoba proveli istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu i Sveučilišta Maynooth objavljena je u časopisu Obesity.


Analizirani su podaci dobiveni od 4556 11-godišnjaka i 3791 14-godišnjaka za koje se smatra da su pretili ili da imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a onda ih se ponovo promatralo kad su napunili 17 godina.




Njihovo psihološko stanje je evaluirano pitanjima na koja su odgovarali ponaosob ili njihovi skrbnici, a odnosila su se na samopoštovanje, sreću, simptome depresije, društvenu potporu, zadovoljstvo izgledom i zlostavljanje na internetu.


Istraživanje je ustanovilo da je bolje mentalno zdravlje i dobro psihosocijalno stanje u dobi od 11 godina, ali ne i 14, povezano s prestankom pretilosti do 17. godine.


Među pretilima u dobi od 11 i 14 godina, oko 12 posto 11-godišnjaka i četiri posto 14-godišnjaka imalo je normalnu tjelesnu težinu u dobi od 17 godina.


“Ova studija prva pokazuje kako dobro psihološko stanje, naročito u dobi od 11 godina, igra važnu ulogu u objašnjavanju zašto neka djeca prijeđu u zdravu tjelesnu težinu, a druga ostanu pretila do 17. godine”, rekao je Gusti Ngurah Edi Putra sa Sveučilišta u Liverpoolu.


“Premda je potreban daljnji rad kako bi se razumjelo zašto je rana adolescencija ključna točka, znamo da je to vrijeme u djetetovom životu kada možda doživljava promjene, poput prelaska u srednju školu (…) Integracija psihološke potpore u trenutno liječenje i prevenciju pretilosti, osobito tijekom (tog) osjetljivog razdoblja bi moglo biti važno”, naglasio je.


Profesor Eric Robinson iz iste ustanove je dodao da “već neko vrijeme znamo da pretilost i prekomjerna tjelesna težina predstavljaju psihološki problem, a ova nova otkrića se poklapaju s drugim dokazima koji upućuju na to da kao društvo moramo obavljati bolji posao kada je riječ o podršci za ljude s pretilošću ako želimo postići ozbiljan napredak u smanjenju pretilosti”.