IBA, koju vodi Rus Umar Kremlev, i MOO su već duže vrijeme u zavadi. Sukob je kulminiralo u lipnju prošle godine kada je MOO povukao priznanje IBA-e jer nije uspjela dovršiti reforme u načinu vođenja, financijama i etičkih pitanja.


Boks je bio na programu pariških OI, ali je kvalifikacije i samo natjecanje vodio MOO, a ne IBA, kao što je to bio slučaj i na Olimpijskim igrama u Tokiju.




IBA je u priopćenju objavila kako je u kolovozu podnijela službenu pritužbu Švicarskoj komisiji za natjecanje, optužujući MOO za “nepravednu dominaciju globalnim tržištem za organizaciju i marketing Olimpijskih igara”.


“MOO koristi svoj utjecaj kako bi spriječio boksače da sudjeluju na Olimpijskim igrama ako je njihov nacionalni savez povezan s IBA-om, što krši standarde poštenog natjecanja prema švicarskom zakonu,” dodaje se.


IBA je objavila kako je MOO vršio pritisak na Nacionalne olimpijske odbore da isključe svoje boksačke saveze pridružene IBA-i iz svog članstva.


“Kao odgovor na ovu situaciju, IBA poziva sve svoje nacionalne saveze da se pridruže pravnom postupku protiv MOO-a u Švicarskoj“, rečeno je.


“Radeći zajedno, možemo povećati naše izglede za okončanje ovog pritiska i od MOO-a i od NOO-a. Nacionalni savezi zainteresirani za pridruživanje pravnim postupcima trebaju kontaktirati IBA-u što je prije moguće.”


Novo tijelo Svjetskog boksa pokrenuto je prošle godine s ciljem da se sportu osigura olimpijska budućnost, ali je privuklo samo 45 federacija do početka rujna.


“MOO je izbacio IBA-u i jasno je stavio do znanja svim nacionalnim savezima da će boks biti vraćen u program za Los Angeles 2028. samo ako ima povjerljivu i pouzdanu međunarodnu federaciju s kojom može surađivati ​​i koja ima podršku nacionalnih federacija,” rekao je glasnogovornik World Boxinga.