Petak, 4. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

u organizaciji virske Turističke zajednice

Iznajmljivači na Viru pohađali besplatni tečaj engleskog i njemačkog jezika, dobili su diplome

Autor: Portal ZL

03.10.2024. 20:07
Iznajmljivači na Viru pohađali besplatni tečaj engleskog i njemačkog jezika, dobili su diplome

Foto: Kažimir Škrbić/Virski list



Četrnaestero najupornijih polaznika besplatnog tečaja engleskog i njemačkog jezika namijenjenog iznajmljivačima danas je u virskoj općinskoj vijećnici dobilo „Potvrde o poznavanju stranog jezika“, odnosno uspješno okončanom tečaju i položenom ispitu, piše Virski list.


Ove je tečajeve organizirala virska Turistička zajednica, potvrde je izdalo Studium Učilište iz Zadra, dok su dvomjesečni program sa 70 nastavnih sati održale profesorica engleskog jezika i općinska vijećnica Ivana Šimleša Radović te profesorica njemačkog jezika i voditeljica marketinškog odjela u Vir turizmu Barbara Buškulić. Iako je program u ožujku ove godine startao s 25 prijavljenih virskih iznajmljivača, završetak tečaja i podjelu diploma dočekalo je njih 14. Najuporniji su bili ujedno i najposvećeniji svom poslu.


– To su upravo oni – kazao je direktor virskog TZ-a Srđan Liverić – koji u obiteljskom turističkom biznisu prave razliku i podižu destinaciju na višu razinu.




– Ovim smo hvalevrijednim projektom imali zajednički cilj. Pomogli smo iznajmljivačima koji čine kičmu turizma na otoku Viru, dok smo istovremeno dobili kvalitetnijeg domaćina i bolji doživljaj destinacije. Za goste koji borave u kućama i apartmanima ponekad je potrebno odvojiti nešto više vremena kako bi im se pružila kvalitetna informacija ili dao savjet. Poznavanje stranog jezika ključno je u toj komunikaciji, pogotovo ako se s gostima komunicira na njihovom materinjem jeziku. Taj nam je odnos jako važan, jer je u strategiji turističkog razvoja Vira naglasak na iznajmljivačima i privatnom smještaju. Vir jr mali otok, ali ima jedan od značajnijih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj – objasnio je dodatno direktor Liverić razloge zbog kojih je virski TZ organizirao ovaj tečaj i edukaciju uz punu podršku Općine Vir. Kako je ove i ranijih godina približno 25 posto od svih stranih gostiju na otoku Viru došlo s emitivnih tržišta njemačkog govornog područja, dok je dodatnih 60 posto gostiju u neposrednom dodiru s izvornim govornicima njemačkog (Slovenci, Mađari, Poljaci, Česi), tako je u program poduke logično bio uključen njemački jezik. Sonja Župančić uspješno je odradila tečaj, a priznaje kako jedva čeka organizaciju novog.


– Znala sam dosta njemačkih riječi prije upisa na tečaj, ali nisam poznavala gramatiku niti sam se usuđivala govoriti na njemačkom. Sada nakon tečaja mogu čitati teže tekstove uz pomoć rječnika, ponekad čak i bez rječnika jer povezujem smisao i poznate riječi, a slobodno pričam na njemačkom sa susjedima koji su iz Austrije. Interes mi je prije svega bio savladati jezik – govori Župančić koja je više nego uspješno odradila tečaj njemačkog jezika. Drugi tečaj bio je posvećen učenju jeziku globalne komunikacije – engleskom. Engleski jezik više-manje govore svi, pogotovo mlađi koji sa svojim roditeljima dolaze na otok na ljetovanje.


– Dogodilo se da su mi došli gosti iz Mađarske koji nisu znali engleski jezik, ali su njihova djeca govorila i tako smo se lako uspjeli sporazumjeti. Moje poznavanje engleskog jezika prije završenog tečaja bilo je osnovno, no nisam znala govoriti i povezivati poznate riječi u rečenice. Nakon što sam odradila tečaj uspjela sam se čak i pravilno dopisivati s gostima na engleskom – govori Anita Lipovac. Slično iskustvo imala je i njezina susjeda s Kozjaka Ljubica Svetec koja je također pohađala tečaj engleskog.


– Služila sam se skromno engleskim jezikom na putovanjima, ali nisam znala govoriti. Sada sam savladala tu vještinu što mi je dobro došlo zbog komuniciranja s mojim gostima. Ponovno bih išla na tečaj, jer sam dobila na poznavanju jezika i samopouzdanju, a to me čini boljim domaćinom u turizmu – istaknula je Svetec prednosti tečaja stranih jezika koji, kako je još rečeno, neće biti posljednji.


– Ponovno ćemo organizirati ove tečajeve posvećene učenju stranih jezika, ali ćemo organizirati i tečajeve za usavršavanje drugih vještina naših iznajmljivača uz podršku Općine Vir i Turističke zajednice. Kvalitetniji virski iznajmljivač predstavlja kvalitetniji turistički proizvod otoka Vira – poručio je direktor Liverić.