Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

rekreacija i zdravlje

U Zadru održan poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova: 'Projekt ŠC-a Višnjik je pozitivan primjer'

Autor: Nikolina Lucić

03.10.2024. 17:03
U Zadru održan poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova: 'Projekt ŠC-a Višnjik je pozitivan primjer'

Foto: LUKA JELIČIĆ



Zadarska županija domaćin je 29. jesenskog poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova kojem je središnja tema “Zdravlje i socijalno blagostanje – dostupnost zdravstvene zaštite”. Kao i svake godine sastanak je u hotelu Kolovare okupio koordinatore i članove “Mreže zdravih gradova”, a uz redovita izvješća o provedenim aktivnostima i planovima za slijedeću godinu, prikazani su i modeli dobre prakse domaćina te održana radionica “Koordinacija skrbi u zajednici.”


Uspješna suradnja


Selma Šogorić, predsjednica “Mreže zdravih gradova” na početku je kazala kako je najvažnije istaknuti da Mreža i Zadarska županija uspješno surađuju već godinama.


– Od 2007. godine Županija je u sustavu naših edukacija. Od početka su stigli kao ekipirana i dobro pripremljena grupa. Vrlo su brzo krenuli i s konsezusnim konferencijama, uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji bi iskazao prioritete u zdravstvenoj zaštiti zajednice. Kao vodeći izazov i kod vas se, kao i u brojnim drugim zajednicama, pokazala implementacija strateških dokumenata. U lošim vremenima pandemije Županija je sjajno iznijela organizaciju kriznih stožera i komunikaciju s medijima i javnosti. Doktore su natjerali na suradnju i dijeljenje informacija iz prve ruke. Otvoreni su svi kanali s javnošću, podsjetila je Šogorić naglasivši kako je kao jedan od prioriteta Zadarske županije detektirano unaprjeđenje tjelesne aktivnosti građana, a kao važan projekt za poticanje tjelesne aktivnosti kroz godine se profilirala biciklijada od “Branimira do Branimira”.




– Zadarska i Međimurska županija svojim su angažmanom pokrenule ovu temu, koja je kroz rekreaciju za sve dobne skupine i financiranje projekata od strane JLU-a zaista rekreaciju stavila u prvi plan. Biciklijada je bila prvi takav visokopozicionirani projekt kojim smo se jako dobro javno predstavili. Vaš Tim za zdravlje, unatoč svim poteškoćama, gura dalje u svojim naumima. Dokaz je to kako podrška institucija u zdravstvu i socijalnoj skrbi, zajedno s nevladinim institucijama puno toga može učiniti, poručila je Šogorić.


Foto


Poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova


avatar

Snimio: Luka Jeličić


03.10.2024. 17:05
















Galerija

Foto: Luka Jeličić


Projekt ŠC-a Višnjik


Pročelnik UO-a za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega kratko je pozdravio okupljene naglasivši kako u modernim vremenima i s iskrivljenim vrijednostima zdravlje i zdravstvena zaštita često stoje po strani.


– Od manjka medicinskog kadra do visokih cijena zdravstvenih usluga, svi se mi u našim zajednicama suočavamo s brojnim problemima. Ovo su samo neki od problema koji nas svakodnevno tište. Svi mi imamo specifični način rješavanja ovih problema. Kao pozitivan primjer u našem se gradu tako pokazao projekt ŠC-a Višnjik – centra za rekreaciju u koji se slijeva cijeli grad. Jedni od drugih, uvjeren sam, zasigurno ćemo naučiti kako dobre primjere možemo primijeniti na naše mikrolokacije, istaknuo je Kolega.


Državna tajnica Marija Pletikosa kroz temu “Doprinos socijalnom blagostanju i zdravlju kroz razvoj socijalnih usluga” istaknula je kako je sustav socijalne skrbi potka društvenog blagostanja svih građana.


– Aktivna socijalna država i kohezija sa svim relevantnim dionicima na zaštiti ugroženih skupina naša je najvažnija zadaća u borbi protiv isključivanja i diskriminacije te jačanja ugroženih skupina društva. Kroz brojne smo zakone i strategije povećali iznose naknada i dodataka za 50 do sto posto za korisnike programa socijalne skrbi. Osigurano je 506 milijuna eura za financijska prava korisnika socijalne skrbi. Povećava se broj korisnika kojima je na raspolaganju osobi asistent sa 182 ugovorena pružatelja usluga. Tu je i dugotrajna skrb za osobe oštećena zdravlja i funkcionalnih sposobnosti. Skrb je to koja obuhvaća socijalnu i zdravstvenu uslugu i zahtjeva kontinuiranu suradnju između naših resora, zaključila je Pletikosa.