Plenković je tamo govorio o odnosima SAD-a i Hrvatske, stanju u kojem se Hrvatska danas nalazi te njezinim ambicijama za nadolazeće razdoblje.


Naglasio je da su Hrvatska i SAD osnažili svoju obrambenu suradnju koja je posebno važna u današnjem svijetu u kojem „zaista ne nedostaje kriza”, od ruske agresije na Ukrajinu to stanja na Bliskom istoku.




„Sve nas to upućuje na još tješnju suradnju sa SAD-om kao glavnom i najsnažnijom članicom NATO-a i našom saveznicom”, rekao je premijer, pa dodao da Hrvatska tako „učvršćuje i svoju sigurnost”.


Hvalio je suradnju dviju država i u „svim međunarodnim forumima”, kao i na gospodarskom planu. SAD i Hrvatska trenutno imaju godišnju trgovinsku razmjenu od milijardu i 800 milijuna eura, a proteklih se godina posebno pojačala suradnja u energetskom sektoru i nakon nastojanja vlade da privuče što više američkih investicija u Hrvatsku.


Jedna od njih je tvrtka Jabil koja će za desetak dana u Osijeku otvoriti tvornici s više od 1500 zaposlenika, kazao je Plenković.


Naglasio je da poseban doprinos dobrim odnosima dviju zemalja daju Hrvati u Americi te da Hrvatska ne zaboravlja ogroman doprinos dijaspore tijekom Domovinskog rata.


Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman „uvijek je naglašavao jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, mi tu politiku i danas provodimo i nastavljamo”, rekao je Plenković.


Zahvalio je i tamošnjim franjevcima i općenito Crkvi koja je „stoljećima održala hrvatski narod na okupu, očuvala naš identitet, našu kulturu, naše običaje, našu vjeru”.