Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

NEKA SE RADI

Na Žmirićima zatvoren samo dio raskrižja sa semaforima: 'Ono u predsezoni je bila katastrofa...'

Autor: Goran Šimunov

25.09.2024. 11:05
Na Žmirićima zatvoren samo dio raskrižja sa semaforima: 'Ono u predsezoni je bila katastrofa...'

Foto: LUKA JELIČIĆ



Novom regulacijom prometa zbog provedbe projekta rekonstrukcije raskrižja državne ceste oznake DC306, od Zadra do Vira s ulicama Put Nina i Matije Gupca, ponovno je otežano prometovanje, no u skladu s najavama investitora ovog projekta, tvrtke Hrvatske ceste, ono se više neće zaustaviti. Novom regulacijom je zatvoren središnji dio križanja sa semaforima koji su isključeni te je prekinut promet kroz Put Nina, tako da se koriste smjerovi već uspostavljene proljetos.


Glavni smjer je Ulicom Hrvatskog sabora, obilaznicom, koja se nastavlja na privremenu cestu uz križanje u smjeru benzinske crpke i državne ceste Zadar – Vir. Na izlasku iz Azila za životinje na državnu cestu je manje križanje koje vodi u smjeru većeg trgovačkog centra oko kojeg obilazi još jedna cesta, a kojom se izlazi na Ulicu Matije Gupca u smjeru Mocira, sjeveroistočnog dijela Dikla i Puntamike. Ovaj dio prometnog rješenja ima i jednu lošu točku na spomenutom malom križanju na izlasku iz ovog trgovačkog centra. Sva vozila na ovom križanju, budući da dolaze sa sporedne ceste, moraju čekati dok se ne otvori mogućnost uključenja na državnu cestu, pri čemu dolazi do čekanja u koloni koje bi moglo biti manje, kada bi vozači s državne ceste pokazali malo više prometne kulture i omogućili uključenje u promet.


Nema čekanja


Razgovarali smo sa zadarskim vozačima o novoj prometnoj regulaciji.




– Nisam zadovoljan ovim privremenim prometnim rješenjem. Evo, da sada želim ići na Puntamiku, ne mogu ići u tom smjeru. Moram obilaziti oko trgovačkog centra. No kad se mora raditi, mora se. Malo se usporenije vozi. Kada se sve završi i ako pritom riješe kanalizaciju, bit će bolje, kaže nam jedan stariji Zadranin koji je htio ostati anoniman.


– Ne smeta mi što se izvode radovi, neka rade ljudi. Zbog čega bi me smetalo manje čekanje u koloni? Ali znam da ima nekih kojima smeta. Zadovoljan sam, samo neka rade ako će nam biti bolje. Bolje da rade nego da sve stagnira. Samo me zanima kako će izgledati križanje kada se izgradi. Možda će nama vozačima biti dogodine lakše ovuda voziti, rekao nam je Admir, za razliku od kojeg njegova sugrađanka Ljerka, misli kako se i ova privremena prometna regulacija mogla bolje riješiti.


– Nisu čekanja na ovim cestama preduga, a razlog je što više nema puno turista pa je ipak sve malo drugačije. Ono u predsezoni je bila katastrofa. Čak i ne znam kakvo će biti novo prometno rješenje. Bit će rotor, zar ne? Ako će ostati semafori s produženim čekajućim trakama, mislim da to nije bolje rješenje od postojećeg. Mislim da se moglo osmisliti puno dugačije i kvalitetnije rješenje. No, struka više nije ono što je bila. Ja živim u Kožinu, pa je svima jasno kako je meni i mojim susjedima. Katastrofa je što smo napravili od ovog grada. Užas, u svim segmentima. Na bolovanju sam zbog lošeg rješenja pješačkih površina na Relji gdje inače radim. Posliznula sam se na klizavoj, glatkoj pločici, slomila rebro pa sam već dva mjeseca na bolovanju, žali se Ljerka.


Admir


Prilagodba aglomeraciji


Iz tvrtke Hrvatske ceste su nam nedavno u vezi projekta rekonstrukcije ovog raskrižja najavili kako će prometnu regulaciju prilikom izvođenja radova prilagoditi potrebama izvođača na radovima aglomeracije te će se promet po potrebi izmicati iz prometnih koridora obuhvaćenih radovima.


U HC-u procjenjuju kako će se svi radovi na ovom projektu dovršiti u ugovorenom roku do sredine ožujka 2025. godine. Dodali su kako će u slučaju utvrđivanja mogućeg pomicanja roka završetka radova, kao i o utvrđenim razlozima za pomicanje roka pravodobno obavijestiti javnost.


Vrijednost projekta rekonstrukcije križanja Žmirići je ukupno 5,7 milijuna eura. Novo projektno rješenje uključuje značajno proširenje križanja koje dobiva nekoliko dodatnih prometnih pravaca, prema gradu odnosno prema Viru i tzv. desnih skretača, što bi trebalo povećati protočnost. Grade se i dvije dodatne ceste, dva obilazna spoja, čime se omogućuje nesmetan nastavak prometa.


Raskrižje će biti opremljeno sustavom videonadzora, tako da će se i signalizacijom moći aktivno upravljati iz centra za nadzor prometa u smislu intervencija na povećanju protoka prometa.


ROK SREDINA OŽUJKA


U HC-u procjenjuju kako će se svi radovi na ovom projektu dovršiti u ugovorenom roku do sredine ožujka 2025. godine. Dodali su kako će u slučaju utvrđivanja mogućeg pomicanja roka završetka radova, kao i o utvrđenim razlozima za pomicanje roka pravodobno obavijestiti javnost


Ljerka