Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

europski tjedan mobilnosti

Grad Zadar subvencionira vožnje bicikala

Autor: Portal ZL

19.09.2024. 09:12
Grad Zadar subvencionira vožnje bicikala

Foto: Luka Jeličić



Grad Zadar se i ove godine pridružuje obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna u svrhu promicanja održivih načina prijevoza. Europska komisija ove godine građane nastoji educirati i osvijestiti o boljoj upotrebi zajedničkog javnog prostora, a toj se akciji pridružuje i Grad Zadar subvencioniranjem vožnji bicikala s besplatnim minutama.


Svim postojećim i novim korisnicima Nextbike aplikacije dodijelit će se besplatne vožnje u trajanju od ukupno 200 minuta za vrijeme trajanja Europskog tjedna mobilnosti unosom koda ETM2024ZD. Kod će moći iskoristiti svi korisnici registrirani u Zadru, a unosi se u aplikaciji odabirom opcije »Dodaj promo kod« (engl. »Add voucher«) u bočnom izborniku aplikacije Nextbike.


Europski tjedan mobilnosti potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.




Sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutačnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenja zraka i unaprjeđenja kvalitete života.


Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti su »Zajednički javni prostori« te se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti javnih prostora (ulice, trgovi, šetališta,…) koji nizom unapređenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka.


Ove godine poziva se na ravnopravnost korištenja zajedničkih javnih prostora, pri čemu se ističe važnost osiguranja sigurnosti pješaka i biciklista.


Kvalitetnijim javnim prostorima, koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosi se aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike se potiče da koriste aktivne oblike kretanja, kao što su hodanje i bicikliranje.