Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BIZARNA SITUACIJA!

PROBLEMI SUSTAVA Benkovački ratni veteran deset dana uzalud dolazio po lijekove

Autor: Goran Šimunov

17.09.2024. 07:00
PROBLEMI SUSTAVA Benkovački ratni veteran deset dana uzalud dolazio po lijekove

Foto: ARHIVA ZL



Bio sam više od 20 dana u KBC-u Zagreb na liječenju, a prije desetak dana vratio sam se s otpusnim pismom u benkovačku ispostavu Doma zdravlja, no nisam u ordinaciji svoje liječnice obiteljske medicine zatekao liječnicu već samo medicinsku sestru. Imao sam u otpusnom pismu nalaz u kojem mi se određuje da pijem deset različitih vrsta tableta, budući da već godinama imam velike zdravstvene probleme. Ova medicinska sestra me je poslala da odem u ljekarnu podići svoje lijekove, no tamošnji farmaceuti tog dana nisu mogli iščitati u svom programu da su lijekovi za mene doista i naručeni. U ljekarnu sam tako dolazio iz dana u dan i tako punih deset dana, no nikako nisu bili poslani lijekovi da ih podignem, žali nam se Milan Nimac, poznati benkovački ratni veteran.




I on se tako suočio s poznatim problemom u ovom gradiću, da od četiriju ordinacija obiteljske medicine svega jedna normalno radi s pacijentima puno radno vrijeme. U dvije su liječnice na bolovanju i na porodiljnom dopustu, odnosno specijalizaciji, dok u četvrtoj radi umirovljena liječnica na četiri sata dnevno.


Liječnica na bolovanju


– Moja liječnica obiteljske medicine u Benkovcu Jasenka Klarić, doista se radi o izvrsnoj liječnici, opravdano je već neko vrijeme na bolovanju. Poznato mi je kako je, kada se prije nekoliko tjedana podigla bura oko ovog problema, došla u Benkovac i ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije dr. Renata Bek, no samo je stigla na sastanak u ured gradonačelnika Tomislava Bulića, a nije se tada udostojila doći do podružnice Doma zdravlja kako bi vidjela kako je ovdašnjim pacijentima. Gradonačelnik je tada rekao kako smo mi u Benkovcu otpisani po pitanju liječnika, priča Nimac koji nam otkriva kako je nakon što je i desetog dana neuspješno pokušao podići svoje lijekove ponovno otišao u svoju ordinaciju obiteljske medicine, a zatekao je samo medicinsku sestru koja je ispred njega još jednom poslala narudžbu lijekova u ljekarnu, a kada je tamo došao ponovno ih nije bilo.


– Nisam se htio više pomiriti s tim, već sam zvao Ministarstvo zdravstva, a gospođa koja mi se javila na telefon prema meni se postavila arogantno i bezobrazno, nakon čega sam zvao Kabinet ministra, ne tražeći ništa osim da dobijem lijekove koji su mi neophodni. Ako ne dobijem lijekove nekoliko dana, ja sam u banani. Vidim u Benkovcu i starije ljude kako idu u ljekarnu gdje im kažu kako za njih nema lijekova, već ih šalju drugdje da im se pošalju. Srećom što je šefica ljekarne u Benkovcu ljubazna pa građanima daje lijekove na dug. Upisuje se kod nje kao u trgovini prije 50 godina kada su se zaduživale namirnice. Ovo je poražavajuće. Odgovorni kažu nama građanima, pacijentima, kako im ne valja jedan ili drugi sustav. Ja ne razumijem o kojim sustavima oni govore, a kako će to razumjeti osobe od 80 godina. Oni su došli po lijek. Starije pacijente pritom nema ni tko voziti k liječniku. Smeta me to kao čovjeka. Ako u ljekarni moraš čekati i po pet sati da bi ti se napisao jedan Normabel ili neki drugi lijek, pitam se gdje se nalazi naš grad i njegovi građani, ističe ovaj branitelj dodajući kako su ga potom kontaktirali iz Ministarstva zdravstva, ženska osoba koja mu se javila, ispričala mu se te rekla kako će problem s naručivanjem lijekova rješavati HZZO.


Građani drugog reda




– Nije mi bitno tko će to rješavati, već da se riješi. Jesmo li mi građani drugog reda ako živimo u Benkovcu? Nema u nas kolere i kuge da se to ne može riješiti. Kako nas tretiraju za lijekove, tako nas i za druge stvari tretiraju. Samo kad su izbori govore »dajte glasove, vi ste naši«, kaže Nimac dodajući kako je dobio informaciju kako se ovaj problem sada rješava tako da se lijekovi za pacijente ordinacije obiteljske medicine u Benkovcu šalju na podizanje u ljekarnu u koordinaciji s obiteljskom liječnicom u Stankovcima.


– Kada su medicinska sestra u Benkovcu i liječnica u Stankovcima razgovarale, riješile su moj slučaj s lijekovima. Uvijek sam se u Benkovcu borio i stajao iza siromašnih, nemoćnih, jadnih i ostavljenih. Meni je interes da se ovo riješi, da ovo funkcionira. Ovdje mora netko s više razine reagirati, zaključuje Nimac.




Od svih četiriju ordinacija obiteljske medicine u Benkovcu trenutačno tako radi samo jedna, ona liječnice dr. Nade Ivanić, koja je zbog toga i drugu godinu pod nevjerojatnim pritiskom. Zbog toga se neki od Benkovčana, kada im treba pomoć obiteljskog liječnika, odlučuju na odlazak na Hitni prijem zadarske Opće bolnice.