Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ODRŽIVO POSLOVANJE

Prikupljanje bezdimnih uređaja za reciklažu sada je dostupno i u Zadru

Autor: Native Team

17.09.2024. 08:00
Prikupljanje bezdimnih uređaja za reciklažu sada je dostupno i u Zadru

Philip Morris Zagreb pokrenuo je inovativni Kružni program za prikupljanje i reciklažu uređaja za grijanje duhana, duhanskih umetaka i jednokratnih e-cigareta svojih brendova, s ciljem smanjenja ekološkog otiska ovih proizvoda. Ovaj program, dostupan u 13 gradova diljem Hrvatske, uključujući Zadar, predstavlja korak naprijed u odgovornom upravljanju otpadom, omogućavajući korisnicima jednostavno predavanje iskorištenih uređaja i umetaka na odabranim prodajno-servisnim mjestima.


“Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima”, izjavila je Ivana Staneković Šavor, rukovoditeljica razvoja strategije i voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.


Kako ih reciklirati?

Korisnici mogu lako sudjelovati u ovom programu tako što će posjetiti najbliže prodajno-servisno mjesto gdje mogu predati svoje stare uređaje i duhanske umetke te preuzeti besplatne vrećice za povrat.
Prikupljeni uređaji za grijanje duhana šalju se u specijalizirane centre za recikliranje, gdje se dijelovi uređaja recikliraju, dok se preostali materijali energetski oporabljuju, čime se smanjuje otpad i maksimizira iskoristivost resursa. Vezano za duhanske umetke, metalni dijelovi i duhan iz vraćenih umetaka podliježu recikliranju, dok se ostatak energetski oporabljuje.


Jeste li znali?

Jedan od najvažnijih aspekata ovog programa je visok postotak recikliranih materijala. Na primjer, čak 93% materijala iz jednokratnih vape uređaja može se ponovno iskoristiti kroz proces recikliranja.


Eko dizajn novih uređaja

Upravljanje otpadom od bezdimnih proizvoda dio je šire strategije održivosti kompanije. Cilj tvrtke Philip Morris International, između ostalog, je da svi novi bezdimni elektronički uređaji koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025. imaju certifikat eko dizajna. Eko dizajn obuhvaća svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda, od odabira materijala i nabave do proizvodnje, distribucije, upotrebe i upravljanja na kraju životnog vijeka. Također, vodi se računa o uštedi energije, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i produljenju životnog vijeka proizvoda obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente.



Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Philip Morris Zagreb