Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

energičan početak

Započnite dan sa zdravim doručkom. Donosimo nekoliko recepata

Autor: Mija Dropuljić

16.09.2024. 08:47
Započnite dan sa zdravim doručkom. Donosimo nekoliko recepata

Foto: Pixabay



Povratak na posao nakon godišnjeg odmora često može biti izazovan. Nakon opuštenih ljetnih jutara, potreban nam je doručak koji će nam pružiti dovoljno energije i pomoći da započnemo dan s osmijehom i motivacijom. Ključ uspješnog povratka u radnu rutinu leži u zdravim, jednostavnim i brzim obrocima koji ne samo da će vas zasititi, već i dati potrebnu energiju za nove radne pobjede.


Donosimo tri prijedloga koji će vam pomoći da se svaki dan osjećate spremno za sve izazove koji vas čekaju.


Zobena kaša s voćem i orašastim plodovima


Zobena kaša pravi je klasik kada je riječ o zdravom doručku. Osim što je izuzetno hranjiva, zob je bogata vlaknima, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i duže vas drži sitima. Priprema zobene kaše može biti vrlo brza, a najbolje od svega je što je možete prilagoditi svom ukusu.




Kako je pripremiti:


U maloj posudi pomiješajte pola šalice zobenih pahuljica s jednom šalicom vode ili mlijeka (možete koristiti i biljne napitke poput bademovog ili sojinog mlijeka). Kuhajte na srednjoj vatri dok smjesa ne postane gusta, što obično traje oko 5 minuta.


Zatim dodajte svoje omiljeno voće, npr. bananu, bobičasto voće ili narezanu jabuku, i šaku orašastih plodova poput badema, oraha ili lješnjaka. Za dodatnu slatkoću, možete dodati malo meda ili javorovog sirupa.


Zašto je ovo dobar izbor:


Ova kombinacija pruža sporootpuštajuću energiju zahvaljujući složenim ugljikohidratima iz zobi i zdravim mastima iz orašastih plodova, dok voće osigurava prirodnu slatkoću i dozu vitamina. To je idealan doručak koji će vam pomoći da se osjećate puni energije i spremni za produktivan radni dan.


Smoothie s grčkim jogurtom, špinatom i bananom


Ako ste u žurbi, smoothie je savršeno rješenje za brz i hranjiv doručak. Ovaj smoothie kombinira proteine iz grčkog jogurta, vitamine i minerale iz špinata te prirodne šećere iz banane, stvarajući balansiran obrok koji će vam osigurati energiju i fokus.


Kako ga pripremiti:


U blenderu pomiješajte jednu bananu, jednu šalicu špinata, pola šalice grčkog jogurta i pola šalice vode ili biljnog mlijeka. Dodajte malo chia sjemenki ili lanenih sjemenki za dodatna vlakna i omega-3 masne kiseline. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Ako volite slađe smoothieje, možete dodati i malo meda ili datulja.


Zašto je ovo dobar izbor:


Ovaj smoothie je brz i jednostavan za pripremu, a sadrži proteine, vlakna i zdrave masti koje će vam pomoći da ostanete siti i puni energije tijekom jutra. Špinat, iako blag po okusu, sadrži mnogo hranjivih tvari poput željeza, koje je važno za proizvodnju energije.


Avokado tost s jajem


Avokado tost je postao sinonim za moderan i zdrav doručak, i to s dobrim razlogom. Avokado je bogat zdravim mastima koje pomažu u održavanju energije, dok jaje dodaje proteine koji će vas zasititi i osigurati dugotrajnu energiju.


Kako ga pripremiti:


Tostirajte krišku integralnog kruha dok ne postane hrskava. U međuvremenu, ogulite i zgnječite polovicu avokada, pa ga začinite solju, paprom i malo limunovog soka. Jaje možete pripremiti na način koji vam najviše odgovara – poširano, kuhano ili na oko. Namažite avokado na tost, stavite jaje na vrh i pospite sjemenkama sezama ili čili pahuljicama za dodatni okus.


Zašto je ovo dobar izbor:


Avokado tost s jajem pruža idealan balans zdravih masti, proteina i složenih ugljikohidrata, što vam pomaže da se osjećate puni energije i usredotočeni tijekom jutra. Ovaj doručak je brz za pripremu, ali izuzetno hranjiv, što ga čini savršenim za povratak u radnu rutinu.


Povratak na posao nakon godišnjeg odmora ne mora biti težak, a pravi doručak može učiniti čuda za vaš nivo energije i raspoloženje.