Prvi slučaj dogodio se u srijedu u 11.25 sati u kojem je romobil teško ozlijedio pješaka. Do nesreće je došlo kada je 19-godišnjak upravljao romobilom kroz pješačku zonu u Istarskoj ulici u Funtani kojom prilikom je udario u 72-godišnjeg belgijskog državljanina koji je pao na tlo i prilikom pada zadobio teške tjelesne ozljede.


Istoga dana na području Umaga dogodila se još jedna prometna nesreća u kojoj je zasad neutvrđene ozljede zadobio vozač električnog romobila. Oko 17.10 sati 35-godišnjak je vozio Murinskom ulicom kada je uslijed neprilagođene brzine te stanju i uvjetima na cesti izgubio kontrolu nad romobilom i pao na kolnik.




U policiji kažu da nastavljaju utvrđivati sve okolnosti događaja te podsjećaju vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kada biciklistička staza ne postoji, trebaju voziti nogostupom, odnosno površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa.


“Vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama, moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak”, navela je istarska policija.


Podsjećaju i da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.