Foto: Pexels
MARMELADA OD LUBENICE
TEŽINA: Jednostavno
VRIJEME: priprema 40 min, kuhanje 40 min
SASTOJCI ZA 300 G PEKMEZA:
- 1 kg lubenice
- 70 g soka od naranče
- 180 g šećera
PRIPREMA: Prije početka kuhanja pripremiti teglice u koje ćete spremiti pekmez. Dovoljno ih je 10-ak minuta prokuhati s poklopcima i pustiti da se osuše.
Lubenicu narezati na komade, ukloniti koru i koštice te nasjeckati na kocke (trebali bi dobiti 930 g mesa). Staviti ih u cjedilo i pustiti da stoji 30 min.
Po isteku vremena prebaciti u lonac, dodati šećer i naranču i kuhati na laganoj vatri 40-ak minuta, često miješajući. Izraditi štapnim mikserom i puniti teglice.
Čuvati u hladnjaku oko tri mjeseca. Može se jesti odmah uz tost, sladoled ili dodatak kolačima.
DŽEM OD KRUŠAKA I ĐUMBIRA
TEŽINA: Jednostavno
VRIJEME: priprema 10 min, kuhanje 40 min
SASTOJCI ZA 500 G PEKMEZA:
- 1 kg krušaka
- 100 g svježeg đumbira
- 50 g soka limuna
- 350 g šećera
PRIPREMA: Prije početka kuhanja sterilizirati staklenke (vidi recept s lubenicom). Kruške oguliti, ukloniti sjemenke i narezati na kockice. Đumbir oguliti i sitno nasjeckati.
U lonac staviti kruške, đumbir, sok limuna i šećer. Staviti na srednje jaku vatru, povremeno protresti lonac kako se ne bi zalijepilo. Kada se šećer potpuno otopio pojačati vatru.
Kuhati dok pekmez ne postigne temperaturu od 108° stupnjeva, odnosno do trenutka kada je smjesa dovoljno gusta da se trag na kuhači ne briše.
Napuniti teglice, zatvoriti, okrenuti naopako i pustiti da se ohladi. Teglice čuvati od 2 do 3 mjeseca na mračnom mjestu, a u hladnjaku će trajati i dulje. Poslužiti uz tost i maslac, ili uz zrele sireve
MARMELADA OD ŠLJIVA I ČOKOLADE
TEŽINA: Jednostavno
VRIJEME: priprema 15 min, kuhanje 120 min
SASTOJCI ZA 900 G PEKMEZA:
- 1 kg šljiva
- 80 g čokolade s 85 % kakaa
- 1 žlica soka limuna
- 450 g demerara šećera
PRIPREMA: Prvo sterilizirati teglice (vidi recept s lubenicom). Šljive oprati i ukloniti im koštice te narezati na veće komade. U lonac staviti šljive, šećer i sok limuna.
Kuhati dok se šljive ne raspadnu i marmelada zgusne. Kad je marmelada kuhana, ugasiti plamen i izraditi štapnim mikserom. Tek sada dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se posve ne ukomponira.
Još vrućom marmeladom puniti teglice. Zatvoriti, okrenuti naopako i pustiti da se hlade na sobnoj temperaturi. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu oko tri mjeseca, ili u hladnjaku, pa će vam trajati dulje.
MARMELADA OD BRESKVE S LAVANDOM
TEŽINA: Jednostavno
VRIJEME: priprema 60 min, kuhanje 40 min
SASTOJCI ZA 800 G PEKMEZA:
- 1,3 kg breskvi
- 1 žličica sušenih cvjetova lavande
- 300 g šećera
PRIPREMA: Prije početka kuhanja pobrinite se za staklenke (vidi recept s lubenicom). Breskve oguliti, ukloniti im košticu te narezati na kockice. Staviti u lonac, dodati šećer i lavandu.
Dobro promiješati i staviti sat vremena u hladnjak. Po isteku vremena staviti na srednju vatru te često miješajući kuhati 40-ak minuta.
Kada je marmelada postala gusta, njome puniti staklenke, zatvoriti, okrenuti naopako i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Čuvati oko 3 mjeseca na tamnom i hladnom mjestu, a u hladnjaku i dulje.
najnovije
najčitanije
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Svijet
suprotno europskim zemljama
Amerikanci očekivano osudili nalog Haškog suda za uhićenje Netanyahua
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE