Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FINANCIJSKE POTEŠKOĆE

Galovac nema novca za pomoć osnovnoškolcima: 'To nas je dosta financijski iscrpilo...'

Autor: Iva Bucić

09.09.2024. 09:15
Galovac nema novca za pomoć osnovnoškolcima: 'To nas je dosta financijski iscrpilo...'

Foto: L. JELIČIĆ



U osnovne i srednje škole diljem zemlje danas je u školske klupe sjelo 451.660 učenika, što je oko tisuću više nego u školskoj 2023./2024. godini. Tako će sve osnovne škole u Hrvatskoj pohađati 301.660, a srednje 150.000 učenika.


Maksimalna cijena


Za razliku od udžbenika, koji se prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja za osnovnoškolce besplatni, radne bilježnice i ostalu opremu školarcima su ove godine uglavnom financirale općine i gradovi. No niti svi imaju jednak budžet, niti su svi jednako široke ruke, pa će neke roditelje na kraju prvi dan škole koštati znatno više nego druge.


Na razini županije, većina jedinica lokalne samouprave osnovnoškolcima nabavlja radne bilježnice, zbirke zadataka i atlase, drugi pak uz to školarcima financiraju i likovne mape, ponegdje i kompletne likovne, kao i tehničke kutije. No, s druge strane, mali Virani i Galovčani, neće dobiti – (zasad) ništa. Dok je na Viru problem blokirani proračun, Općina Galovac nakon prošlogodišnje gradnje dječjeg vrtića – koji, valja napomenuti, ima dvostruko više zaposlenih od Općine – naprosto nema dovoljno proračunskih sredstava za nabavku opreme za osnovnoškolce. No važno je pri tom napomenuti da, sukladno odredbama Zakona o udžbenicima, škola ne smije obvezati roditelje za kupnju dodatnih obrazovnih materijala više od zakonom propisane svote, a ona za razrednu nastavu iznosi 25,80 eura, za peti i šesti razred maksimalan je iznos 54,19 eura, a za sedmi i osmi razred 79,88 eura. Ova se računica, doduše, ne odnosi na likovne mape i kutije za tehničku kulture koje su roditelji i do sada većinom morali sami kupovali.


Novčana pomoć




Dok su, primjerice, osnovnoškolce s prebivalištem u gradu Benkovcu na školskim klupama dočekali svi dodatni nastavni materijali, uključujući likovne mape, koje je za njih nabavila škola, u Biogradu, Polači i na Pašmanu roditelji su sami obavljali nabavku, za što su od svojim općina i gradova dobili jednokratnu novčanu pomoć koja varira ovisno o proračunskim mogućnostima – roditeljima osnovnoškolaca iz OŠ Biograd – kao i maturantima – osigurana je jednokratna novčanu pomoć u maksimalnom iznosu od 200 eura po učeniku, za što je u gradskom proračunu osigurano 60 tisuća eura. Maksimalno 200 eura po učeniku isplaćuje i Općina Pašman, a Općina Polača isplaćuje 100 eura po učeniku. U općini Preko obrazovni se materijali sufinanciraju u iznosu od 80 eura.


Kada se podvuče crta, ispostavlja se da Općina Gračac za sufinanciranje kupnje školske opreme i pribora učenicima osnovnih i srednjih škola u proračunu osigurava 25 tisuća eura (0,5 posto proračuna), a Općina Kali 14.500 eura (0,6 posto proračuna), a Općina Kolan 11 tisuća eura (0,2 posto proračuna), čime se pokriva ukupna cijena nabavljenih radnih bilježnica, ali i udžbenika za srednjoškolce, koji – za razliku od osnovnoškolaca, ne dobivaju udžbenike iz Državnog proračuna. Općina Zemunik Donji za nastavne materijale za osnovnoškolce izdvojila je 17 tisuća eura (0,3 posto proračuna), a pri tom su za prvašiće osigurali kompletan likovni pribor, kao i općina Bibinje, koja za nastavne materijale izdvaja 37 tisuća eura (0,4 posto). Općinu Novigrad, nadalje, radne će bilježnice koštati osam tisuća eura, a u gradu Zadru, koji je konačno u petak dobio proračun, za radne bilježnice i atlase za osnovnoškolce osigurano je 500 tisuća eura (0,4 posto proračuna).


FOTO: LUKA JELIČIĆ


Galovac bez potpore


Iako gradovima i općinama na dodatne nastavne materijale odlazi, odoka i naoko zanemarivih pola posto godišnjeg proračuna, Općini Galovac i taj je iznos značajan, uzevši u obzir da im godišnji proračun jedva prelazi milijun eura.


– Prošle smo godine otvorili prvi dječji vrtić, koji nas je dosta financijski iscrpio. Taj nam vrtić i nakon izgradnje odnosi velik dio proračuna, jer smo s otvorenjem dobili 11 novih zaposlenika, a u Općini nas ima petero zaposlenih. Bili smo prisiljeni donijeti odluku da financiranje školske opreme stavimo na čekanje, nadam se do sljedeće školske godine. Međutim, dajemo jednokratnu pomoć kada netko podnese zahtjev, tako da nam se uvijek mogu obratiti mještani slabijeg imovinskog stanja i mi zaista pokušamo pomoći svaki put kada je to moguće, sažima načelnik Galovca Marin Gulan.


Na Viru je, pak, situacija ponešto drugačija. Virani nemaju proračun, što znači da su svi novi ugovori na čekanju sve dok se taj dokument ne donese. Kada konačno vijećnici izglasaju proračun za 2024. godinu, time bi odmrznuli 200 tisuća eura osiguranih za školski pribor i opremu.


– Kod nas je situacija nažalost ista kao lani, a to znači da ćemo roditeljima isplatiti sredstva u trenu kada se izglasa proračun. Neminovno je, dakle, da će se to dogoditi, ali nitko ne zna hoće li to biti za jedan, dva ili pet mjeseci. Za prošlu školsku godinu roditeljima smo isplaćivali potporu u iznosu od 250 eura, kazuje načelnik Vira Marino Radović.