Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

EKO VIR

U akciji čišćenja očišćeno podmorje u naseljima Radovanjica, Miljkovica i Prezida

Autor: Portal ZL

07.09.2024. 19:32
U akciji čišćenja očišćeno podmorje u naseljima Radovanjica, Miljkovica i Prezida

Foto: Kažimir Škrbić



Nakon jutros odrađene plaže Jadro i počišćenog podmorja u Virskom moru, sudionici ekološko-humanitarne akcije Eko Vir 2024. u popodnevnim su satima čistili podmorje u uvali Radovanjica te na plažama u naseljima Miljkovica i Prezida. Dok su se Radovanjica i Prezida pokazali naseljima s prilično urednim plažama, dio u Miljkovici kod Bilog galeba pretrpio je znatna onečišćenja s bocama, plastikom, odbačenim tuševima, pa čak i ležaljkama.


Foto: Kažimir Škrbić




Tijekom današnjeg dana ukupno je ronilo četrdesetak ronioca iz više udruga proizašlih iz Domovinskog rata te članova RK AdriatiCro i ERK Templar Zagreb. Ciljevi ovog četvrtog uzastopnog okupljanja sadržani su u ideji ukazivanja na važnost očuvanja i održivost prirodnog ambijenta te na približavanje rekreacijskog ronjenja hrvatskim ratnim vojnim invalidima i braniteljima oboljelima od PTSP-a. Podršku svim sudionicima akcije Eko Vir 2024., među kojima je bilo troje ronioca s otoka Vira i nekoliko turistkinja koje su polaznice tečaja ronjenja u ronilačkom centru na otoku, dali su načelnik Općine Vir Marino Radović i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić.


Foto: Kažimir Škrbić


Događaj su organizirali dužnosnici Hrvatskog ronilačkog saveza i ronilački instruktori Dario Duić i Sandi Magašić na čelu s dopredsjednikom Saveza pukovnikom Hrvatske vojske u mirovini Valentinom Rajkovićem. Sutra je na redu čišćenje podmorja u Kanalu Nove Povljane u naseljima Marina, Bobovik, Žitna i Lučica.