Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka), tijekom četvrtka navečer koordinirala je nekoliko izvanrednih događaja na moru splitskog akvatorija, u suradnji s Lučkom kapetanijom Split i pripadajućim ispostavama.


Kako navode iz Ministarstva, zbog nevremena koje je zahvatilo šire splitsko područje zaprimljene su brojne dojave o većem broju otrgnuća plovila s vezova, a zabilježena su oštećenja, nasukavanja i potonuća plovila, koja najvećim dijelom za posljedicu nisu imala stradavanja i ozljede članova posada i putnika.


U bračkom arhipelagu službenici Ispostave lučke kapetanije u Milni su slijedom zaprimljenih poziva obavili spasilačke akcije prema posadama dvije nasukane brodice, dok su druge dvije brodice potonule na istome području, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja mora.




U moru kod rta Kabal ispred Staroga Grada na otoku Hvaru dogodilo se nasukavanje dvotrupne jedrilice sa devet članova posade, od kojih nitko nije ozlijeđen, a nije ni uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Svi članovi posade zbrinuti su, dok će vlasnik nasukane jedrilice organizirati komercijalno odsukavanje i tegalj, navodi se u priopćenju.


Unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru u nadležnosti splitske Kapetanije obavljeno je nekoliko akcija hitnoga medicinskog prijevoza pacijenata sa otoka. Službenici Lučke kapetanije Split nakon smirivanja nevremena obilaze pripadajuće područje nadzora sigurnosti plovidbe te utvrđuju razmjere nastale štete.