Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

raskol u dp-u

Hoće li Radić i pristaše podržati Vladu? Evo što je rekao

Autor: Dražen Ciglenečki

06.09.2024. 08:42
Hoće li Radić i pristaše podržati Vladu? Evo što je rekao

Foto: Patrik Macek/PIXSELL



Raskol Domovinskog pokreta je definitivan, nema natrag. Već ovih dana će širom Hrvatske osvanuti veliki plakati s prvim sloganom političke inicijative koju će pokrenuti Mario Radić i njegovi istomišljenici koji su napustili Domovinski pokret.


Idući tjedan javnosti će biti predstavljen i osnivački odbor nove stranke, čije se programske ideje već testiraju na fokus grupama.


Jasno je da se želi iskoristiti trenutak, da radićevci neće čekati kako bi izašli s političkim projektom konkurentskom DP-u. Paralelno se odvija proces osipanja članstva stranke koju je, nakon pobjede na izbornom saboru, nastavio voditi Ivan Penava.




Domovinski pokret nesumnjivo gubi dužnosnike i članove, ali teško je točno ustanoviti koji su razmjeri toga. Prema verziji onih koji su otišli iz DP-a, događa se pravi egzodus, a oni koji su ostali uz Penavu tvrde da stvarnost nije ni približno takva.


Čvrsta većina


No, u vezi zastupnika izabranih u Sabor na listi Domovinskog pokreta sve je egzaktno. I Penava mora priznati da ih u klubu kojem je sada na čelu Ivica Kukavica više nema 11 nego devet i da će ta brojka pasti na osam kada krajem studenog Damir Biloglav reaktivira svoj zastupnički mandat. Samim tim se, dakle, parlamentarna većina smanjuje na 77 odnosno 76 zastupnika. Ili ipak ne.


HDZ-ov ministar Branko Bačić iznenadio je u srijedu izjavom o veličini većine u Saboru.


– Imamo čvrstu većinu s Domovinskim pokretom i uvjeren sam da ćemo s tim normalno funkcionirati. Bitno je da su tih 78 zastupnika čvrsti, pouzdani i odgovorni, rekao je Bačić novinarima u Vukovaru u Penavinom društvu. Kojih je to 78 zastupnika?


To je pitanje jučer u Osijeku dobio predsjednik DP-a, koji je ustrajao da postoji tih 78 zastupnika koji će podržavati Vladu, ali nije otkrio koji bi to bili.


– Ovo je vrlo realna procjena ministra Bačića, s tim da imamo neke podatke koji podebljavaju tu brojku, ali rekao bih da je 78 sasvim izvjesno. Kad bi se prebrojavali, rekao bih da je ta brojka i 80, ali o tom – potom, odgovorio je Penava novinarima.


On i Bačić kao da nešto znaju ili barem žele ostaviti takav dojam, ali nisu spremni javno govoriti o detaljima navodnog zadržavanja parlamentarne većine na 78 ruku, unatoč odvajanju dijela zastupnika od Domovinskog pokreta.


Politika i ideje


Stoga smo se jučer obratili Radiću, zanimalo nas je hoće li zastupnici stranke koja će biti osnovana, u startu biti klasična oporba Plenkovićevoj vladi.


Razumljiv je argument da Igor Peternel, Krešimir Čabaj i Damir Biloglav ne mogu ubuduće u Saboru dizati ruku za Vladu u kojoj su i ministri DP-a koje oni smatraju odgovornima za ishod subotnjeg izbornog sabora, javno izjašnjavanje o kandidatima za vodeće stranačke dužnosti.


Ali, s druge strane, premijer Andrej Plenković nije se miješao u te izbore, nije stao uz Penavu, pa da bi to bio logičan razlog da mu spomenuta trojica zastupnika uskrate podršku.


– Ovako, mi smo pristali na provedbu koalicijskog sporazuma, koja nam se, moram priznati, nije baš sviđala. Zato ćemo mi najnormalnije sjesti s vladajućima i reći im koji su otprilike naši zahtjevi. Ukoliko ih oni ne prihvate, mi ćemo u Saboru biti oporba.


Mi nismo Most da ćemo pod svaku cijenu bježati od bilo kojeg oblika vlasti. Političko-ideološki dio koalicijskog sporazuma HDZ-a i Domovinskog pokreta uopće se ne realizira i na tome ćemo mi inzistirati.


Ključne su nam politike, programski okvir koalicijskog sporazuma, ne pozicije. Sve će, mislim, biti jasno do početka zasjedanja Sabora, objasnio nam je Radić polazište stranke koju će formirati s drugima koji su se našli izvan Domovinskog pokreta.


Znači da nije još isključeno da parlamentarna većina, kao što Bačić govori, zaista bude 78 ili 79 zastupnika, kao i prije raskola u Domovinskom pokretu.


Penava: Svi koji napuštaju DP su na platnom popisu


Predsjednik Domovinskog pokreta tvrdi da nema nikakvog značajnijeg odlaska članova iz njegove stranke i da će to uskoro svima biti jasno.


– Sve što se priča u dijelu medija je pokušaj da se stvori nekakva turbulencija, a ja vas uvjeravam da to nije ni bura u čaši vode. Zbog digniteta DP-a neću iznositi podatke o pojedinim osobama koje pokušavaju teatralno rezati iskaznice.


Svi su oni na platnom popisu, ali tu ću stati, izjavio je Penava. Može se pretpostaviti da je aludirao da poduzetnik Radić financira nezadovoljnike koji napuštaju Domovinski pokret, ali nije to želio izrijekom kazati.


– Na platnom su popisu nekih privatnih tvrtki, to već znate, ali i na platnom popisu DP-a sve ovo vrijeme. Vrli domoljubi koje cijelo vrijeme zanimaju samo kune, ali tu ću stati, ostao je zagonetan Penava.


I dok iz Radićevog kruga stižu najave da sljedeći tjedan njihova nova politička inicijativa izlazi u javnost, nešto, po svemu sudeći, sprema i Penava.


– Mediji će već idući tjedan dobiti argumente da se DP ne raspada, poručio je Penava.