Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Zadrani u Europi

Tomasov zabio za pobjedu, Livaković upisao asistenciju

Autor: Alen Plahinek

05.09.2024. 09:39
Tomasov zabio za pobjedu, Livaković upisao asistenciju

Foto: SEMIH BAHADIR



Malo bolje vijesti nego što su to bile one prošlog tjedna stižu s europskih terena. Svi Zadrani već su u »standardnom« pogonu, a dvojica su našli i nove klubove stoga ubrzo kreću i oni s minutažama, a nadamo se i što boljim partijama. Prvo ime proteklih sedam dana bio je vrlo iskusni 37-godišnji napadač Marin Tomasov.


Čaroban tjedan


Zabio je Tomasov gol u pobjedi Astane kod vodeće momčadi kazahstanskog prvenstva Kairat Almtayja. Trenutak odluke dogodio se u 84. minuti kada je nakon udarca iz kuta Tomasov ostao sam na desetak metara od »druge« vratnice, prvo zaljuljao svojeg čuvara i onda desnom zakucao dijagonalno u malu mrežicu. Astana je trenutačno osma na ljestvici s 11 bodova zaostatka za Kairatom, međutim ima i četiri utakmice manje. Dakle, 12 bodova je još u »igri« kod Astane koja bi, ako pobijedi u svim zaostacima, mogla izbiti na prvo mjesto. Iskusni Pašmanac je malo nakon pobjedničkog zgoditka i napustio teren. Bila je to prva ligaška utakmica Astane još od 1. kolovoza, a u međuvremenu su protiv norveškog Branna osigurali Konferencijsku ligu.





Jako dobar dan »u uredu« imao je Renato Pantalon, koji je proveo svih 90 minuta na terenu u drugoj ovosezonskoj pobjedi Rio Avea. Kao i prvi put, pobjeda je bila 1:0, no sada je nadigrana Arouca. Momčad iz Vila do Conda nakon četiri kola ima šest bodova te zauzima deveto mjesto elitnog razreda portugalskog nogometa.


Prva turska asistencija


Hrvatska »jedinica« Dominik Livaković upisao je asistenciju u pobjedi Fenerbahčea na domaćem terenu protiv Alanyaspora (3:0). »Div« s azijske strane Istanbula poveo je golom Tadića u 43. minuti. Blizu izjednačenja gosti su bili u 63. minuti kada je Cordova uspio izaći sam pred Livakovića, međutim Zadranin je u svoju korist riješio tu situaciju. A da bi sve još bilo bolje, ispucao je loptu na protivničku polovinu, obrana gostiju je katastrofalno reagirala i dopustila Tadiću doći do lopte, a srpski reprezentativac s ruba kaznenog prostora loba vratara Alanyaspora te donosi prvu asistenciju Livakoviću otkako je prošle sezone stigao u Fenerbahče. Konačnih 3:0 postavio je bosanskohercegovački »dijamant« Edin Džeko. Fener je nakon četiri kola vodeći s deset bodova uz bod i utakmicu više od Galatasaraya.


Luka Modrić odradio je svega sedam minuta u pobjedi Real Madrida 2:0 protiv Betisa. Kylian Mbappe s dva je pogotka riješio pitanje pobjednika, a onda izašao u 84. minuti te ga je zamijenio upravo Modrić. Luka je tako ponovo dobio »mrvice« u momčadi Reala, međutim odradio ih je kako treba – potpuno profesionalno. A to je ono što posebno cijeni Carlo Ancelotti koji se dotakao upravo Modrića i nekolicine igrača koji ne dobivaju previše minuta.


– Moraju biti spremni za ulazak u igru, da maksimalno spremni na terenu odgovore na sve zahtjeve. Oni su to i napravili, dali su puno energije momčadi kad je to bilo potrebno – sumirao je Ancelotti.


Ozljeda Prtajina


U ostatku zadarske »karavane« diljem europskih terena najviše je »zazvonila« ozljeda Ivana Prtajina. Vranjanin je ozlijedio mišić i ne zna se koliko će izostajati s terena. U međuvremenu njegov Union Berlin upisao je prvu ovosezonsku pobjedu, protiv povratnika u Bundesligu St. Paulija 1:0. Roko Mišlov također zbog ozljede nije igrao za Wels. Srećom po njega, Wels je stigao do pobjede, u gostima kod Sv. Ane 2:1. Tom pobjedom Wels je preskočio upravo Sv. Anu na ligaškoj tablici i stigao do četvrtog mjesta s deset bodova u pet kola.


Lovre Rogić bio je na klupi u četvrtoj uzastopnoj pobjedi Sarajeva. Uzbekistanski duo, Frane Čirjak i Frane Ikić igraju te 15., odnosno 12. rujna. Čirjakov Bunyodkor ide u goste Dinamu Samarqand i traži bodove za ostanak u ligi, dok Ikićev Buxoro dočekuje Mash’al. Bit će to derbi prve i druge momčadi lige koji bi mogao donijeti konačnu prevagu glede novog prvaka i putnika u prvi razred uzbekistanskog nogometa.