ponedjeljak, 9. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

prihvaćanje

Deset brzih istina ključ su vaše sreće

Autor: Sanda Milinković

03.09.2024. 08:54
Deset brzih istina ključ su vaše sreće

Foto: Pixabay



Ići ćete liječniku kada nas nešto boli, ali koliko vas redovito provjerava svoje mentalno zdravlje? Prema američkim statistikama, čak jedna na pet osoba pati od neke mentalne bolesti. U slučaju da želite poraditi na tome i postati mentalno jači, donosimo deset stvari koje možete napraviti da poboljšate vlastitu sreću i doprinesete vlastitom blagostanju.


1. Procijenite snagu svojih potreba


Svi imamo pet osnovnih ljudskih potreba — povezanost, slobodu, značaj, preživljavanje i užitak. Iako nam je to zajedničko, snaga naših potreba varira. Tako, na primjer, jedna osoba može imati visoku povezanost i uživanje, dok druga može imati visok značaj i slobodu.


Ključ sreće je uključivanje u ponašanje koje vam donosi točnu količinu svake potrebe koju želite. Ako imate premalo, osjećate se uskraćeno, a ako imate previše, možete se osjećati prezasićeno.


2. Preuzmite odgovornost za svoje izbore




Imate izbor u svakoj situaciji. Možda nemate “dobre” izbore ili izbore koji vam se sviđaju, ali izbora ipak ima. Činite sve što radite jer ste to izabrali, a ne zato što vas je netko prisilio.


Možda to radite da biste zadržali posao ili ugodili voljenoj osobi, ali vi to birate. Kada se oslobodite mentaliteta žrtve i prihvatite aspekt izbora svega što radite, osjećat ćete se osnaženo.


3. Povežite svoje ponašanje uz  napredak ili nedostatak istog


Često gledamo vanjske “uzroke” našeg uspjeha — ili nedostatka istog — i zaboravljamo pogledati što sami radimo ili ne radimo da bismo se pomaknuli prema našim ciljevima. Kada počnete preuzimati odgovornost za vlastite rezultate umjesto da tu moć dajete drugima, osjećat ćete se mnogo sretnije.


4. Shvatite snagu svoje percepcije


Često izmišljamo priče o ljudima i događajima u našim životima koji nemaju nikakve veze s činjenicama situacije već su plod naše interpretacije. Vaše tumačenje može vam izazvati velike nepotrebne svađe i emocionalne vrtuljke.


Ako vas vaša percepcija ne služi, promijenite je! Izmislite bolju, sretniju i velikodušniju priču.


5. Pronađite ravnotežu u svemu


Sve što vam se događa ima jednake pozitivne i negativne kvalitete, yin i yang, prednosti i mane. Problem je opet naša percepcija. Skloni smo etiketirati stvari kao dobre ili loše, pozitivne ili negativne, bolne ili ugodne.


Istina je da su obje strane uvijek prisutne, ovisi samo o tome gdje stavite fokus. Gledanje obje strane jednako poboljšat će vaše mentalno zdravlje.


6. Birajte između onoga što vam je trenutno dobro i onoga što će vam kasnije biti još bolje


Često se borimo između onoga što trenutno želimo i onoga što stvarno želimo. Kao opće pravilo, oni koji mogu odgoditi zadovoljstvo postižu veće zadovoljstvo od onih koji se uvijek prepuštaju trenutku.


7. Razmišljanja na pristup dviju mogućnosti


U našoj zapadnoj kulturi često si govorimo da moramo izabrati između dvije mogućnosti. Ali – zašto ne imati oboje? Ponekad zaista postoji dilema i osoba mora odabrati, ali ta se vremena događaju rjeđe nego što mislite ako se počnete pitati kako možete, imati ili biti, obje mogućnosti.


8. Otkrijte svoju samo sabotažu


Svi imamo neke negativne misli o sebi koje su ugrađene u našu psihu prije nego smo bili dovoljno stari da razlikujemo činjenice od fikcije. Činjenica da su te negativne misli najčešće dolazile od onih kojima vjerujete, dodatno je otežala njihovo osporavanje.


Zašto sami sebe sabotiramo? Istraživači vjeruju da ljudi sami sebe sabotiraju da bi se zaštitili. Stvaranjem situacije u kojoj je “uspjeh” manje vjerojatan, osoba koja se bavi samo sabotažom može zaštititi vlastitu vrijednost.


Međutim, ako želite uspjeti u svojim ciljevima, svoju samo sabotažu morate iznijeti iz mraka podsvijesti na svjetlo dana gdje možete ispitati njezinu istinitost. Ako utvrdite da to jednostavno nije istina (a obično nije), tada to možete pustiti.


Ne pokušavajte se “boriti” s idejama, jer im to daje veću važnost nego što zaslužuju.


9. Prihvatite druge onakve kakvi jesu


Malo je vjerojatno da će se promijeniti – ili barem ne zato što vi to želite – tako da samo sebe frustrirate trudom. Znajte da svatko ima jedan život i ima mogućnost provesti ga kako god želi. Ako vam se ne sviđa način na koji je određena osoba odlučila živjeti svoj život, tada ograničite svoju povezanost s tom osobom.


Prestanite pokušavati natjerati ljude da se promijene kako bi odgovarali onome što vi želite da oni budu.


10. Idite prema svojim ciljevima tempom koji je za vas izazovan, ali izvediv


Kada postavite ciljeve koji su prelaki, može vam postati dosadno. Ali s druge strane, ako si previše otežate, možete odustati. Pronalaženje pravog tempa ključno je za vaš uspjeh, piše YourTango.