Subota, 31. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ranije nego inače

U krškom vinogradu zadruge Mas - Vin berba već pri kraju

Autor: Nikolina Lucić

30.08.2024. 19:54
U krškom vinogradu zadruge Mas - Vin berba već pri kraju

Foto: Luka Jeličić



Vinogradarska godina u zadarskoj je regiji ove sezone počela dosta ranije nego inače. Slažu se u tome svi zadarski vinari s kojima smo se družili na tradicionalnom početku berbe u Zadarskoj županiji. U krškom vinogradu zadruge Mas – Vin berba ne samo da je u punom jeku, već pri samom kraju. Dugo sušno ljeto sa znatnijim padalinama u lipnju dovelo je do ranijeg dozrijevanja brojnih sorti, naročito autohtonih.




Potvrdio nam je to i predsjednik zadruge Mas – Vin Radoslav Bobanović, naglasivši kako kvaliteta vina neće biti upitna, ali promijenila su se fiziološka svojstva sirovine.


Povijest ovo ne bilježi


– U našem je kršu berba već pri kraju. Iza nas neobično je teška godina, ali struka će morati intervenirati, jer odnosi temperatura tijekom procesa stvaranja samog grozda bili su iznad 30 stupnjeva, uz jedan ili dva dana kiše. Priroda nas tjera na promišljanje. Rijetko će se gdje berba pokriti s onima iz ranijih godina.





Jedinstvena je ovo masovna berba u svijetu. Zna se dogoditi i to planski, ranija berba određene sorte s ciljem stvaranja određenih svojstava krajnjeg proizvoda, pojasnio je Bobanović rekavši kako su ove sezone domaće i introducirane sorte sve sazrele u isto vrijeme. Povijest ovo ne bilježi, a kaže kako kvaliteta nije upitna.


– Neko će grožđe biti slađe, pa će otići u prošeke, a rose bi mogao biti crveniji nego inače. Mi smo već pobrali skoro svih devet naših sorti, a plavina i babić su ostale za kraj. Po beraču 350 do 500 kilograma za svaki je dan posao koji smo radili dok nam je vrijeme služilo, kazao je Bobanović.




Svaka mikrolokacija, kazali su nam vinari, ima svoje zakonitosti i osobitosti. Zoran Pantalon, direktor »Kraljevskih vinograda«, pak, kaže kako se kod njih, za razliku od krških vinograda, osjeti manji šok zbog ranije berbe.


Vinarstvo i turizam


– Mi smo pošip počeli brati tek prije nekoliko dana, a sve su pripreme već učinjene i prerada teče bez problema. Urod je nešto manji, ali kvaliteta je na visini. Klima se mijenja i ne znamo što ćemo i kako raditi za pet godina, dodao je Pantalon.



Resorni županijski pročelnik Daniel Segarić nam je pojasnio kako zadarski vinogradari imaju dobra vina za proizvesti ove godine.


– Naši vinari kontinuirano napreduju, a spoj vinarstva i turizma priča savršenu priču za naše područje. Ustrajnost i strpljivost odlike su naših vinara i vinogradara, zbog čega i jesmo priznati i kvalitetni. Za višu nam razinu treba još znanja i novih vinograda, poručio je Segarić naglasivši kako se vinari cjenovno i kvalitetom natječu na zahtjevnom tržištu.


Na kraju, jedan od najmlađih zadarskih vinara Vedran Vinketa nam je poručio kako je situacija u Nadinskom blatu bitno drugačija.


– Ovaj vikend za nas će biti najdinamičniji. Berba je počela ranije, ali ne toliko kao u krškim vinogradima. Obilna količina sunca parametre koje tražim puno je prije dovela u plod. Trenutno beremo bijela, a potom i crna vina, tako da nam introducirane sorte ostaju za kraj, zaključio je Vinketa.