Foto: Luka Jeličić
Vinogradarska godina u zadarskoj je regiji ove sezone počela dosta ranije nego inače. Slažu se u tome svi zadarski vinari s kojima smo se družili na tradicionalnom početku berbe u Zadarskoj županiji. U krškom vinogradu zadruge Mas – Vin berba ne samo da je u punom jeku, već pri samom kraju. Dugo sušno ljeto sa znatnijim padalinama u lipnju dovelo je do ranijeg dozrijevanja brojnih sorti, naročito autohtonih.
Potvrdio nam je to i predsjednik zadruge Mas – Vin Radoslav Bobanović, naglasivši kako kvaliteta vina neće biti upitna, ali promijenila su se fiziološka svojstva sirovine.
Povijest ovo ne bilježi
– U našem je kršu berba već pri kraju. Iza nas neobično je teška godina, ali struka će morati intervenirati, jer odnosi temperatura tijekom procesa stvaranja samog grozda bili su iznad 30 stupnjeva, uz jedan ili dva dana kiše. Priroda nas tjera na promišljanje. Rijetko će se gdje berba pokriti s onima iz ranijih godina.

Jedinstvena je ovo masovna berba u svijetu. Zna se dogoditi i to planski, ranija berba određene sorte s ciljem stvaranja određenih svojstava krajnjeg proizvoda, pojasnio je Bobanović rekavši kako su ove sezone domaće i introducirane sorte sve sazrele u isto vrijeme. Povijest ovo ne bilježi, a kaže kako kvaliteta nije upitna.
– Neko će grožđe biti slađe, pa će otići u prošeke, a rose bi mogao biti crveniji nego inače. Mi smo već pobrali skoro svih devet naših sorti, a plavina i babić su ostale za kraj. Po beraču 350 do 500 kilograma za svaki je dan posao koji smo radili dok nam je vrijeme služilo, kazao je Bobanović.
Svaka mikrolokacija, kazali su nam vinari, ima svoje zakonitosti i osobitosti. Zoran Pantalon, direktor »Kraljevskih vinograda«, pak, kaže kako se kod njih, za razliku od krških vinograda, osjeti manji šok zbog ranije berbe.
Vinarstvo i turizam
– Mi smo pošip počeli brati tek prije nekoliko dana, a sve su pripreme već učinjene i prerada teče bez problema. Urod je nešto manji, ali kvaliteta je na visini. Klima se mijenja i ne znamo što ćemo i kako raditi za pet godina, dodao je Pantalon.

Resorni županijski pročelnik Daniel Segarić nam je pojasnio kako zadarski vinogradari imaju dobra vina za proizvesti ove godine.
– Naši vinari kontinuirano napreduju, a spoj vinarstva i turizma priča savršenu priču za naše područje. Ustrajnost i strpljivost odlike su naših vinara i vinogradara, zbog čega i jesmo priznati i kvalitetni. Za višu nam razinu treba još znanja i novih vinograda, poručio je Segarić naglasivši kako se vinari cjenovno i kvalitetom natječu na zahtjevnom tržištu.
Na kraju, jedan od najmlađih zadarskih vinara Vedran Vinketa nam je poručio kako je situacija u Nadinskom blatu bitno drugačija.
– Ovaj vikend za nas će biti najdinamičniji. Berba je počela ranije, ali ne toliko kao u krškim vinogradima. Obilna količina sunca parametre koje tražim puno je prije dovela u plod. Trenutno beremo bijela, a potom i crna vina, tako da nam introducirane sorte ostaju za kraj, zaključio je Vinketa.

najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!