Nedjelja, 1. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

prezentacija starih zanata

Općina Ražanac predstavlja Prvi Festival Starih Zanata: Oživljavanje Legende o junakinji babi Nidićki

Autor: Portal ZL

26.08.2024. 09:24
Općina Ražanac predstavlja Prvi Festival Starih Zanata: Oživljavanje Legende o junakinji babi Nidićki

Općina Ražanac najavljuje prvi Festival Starih Zanata koji će se održati 31. kolovoza i 1. rujna 2024. na glavnom trgu. Ova jedinstvena manifestacija pruža priliku za otkrivanje i očuvanje bogatog kulturnog nasljeđa kroz brojne aktivnosti i prezentacije starih zanata, a posebnu pozornost posvećujemo oživljavanju legende o junakinji babi Nidićki, čuvarici tradicije i kulture našeg kraja.


Legenda o junakinji babi Nidićki, simbolu mudrosti i očuvanja baštine, bit će prikazana kroz kostimirano vođenje i pripovijedanje, a izvodi je Udruga knezova i Serdara Posedarskih.


Posjetitelji će imati priliku upoznati ovu lokalnu junakinju kroz storytelling koji će oživjeti njezin lik i djelo.
Festival nudi bogat program koji uključuje sajam tradicionalnih zanata i obrta, demonstracije starih zanata poput hladnog kovanja, graviranja i kaligrafije, te interaktivne srednjovjekovne igre koje će predstaviti Udruga Paška Alka i Vitezovi Vranski. Udruga Stari Zanati iz Hlebina prikazat će svoje vještine, dok će povijesne izložbe, poput izložbe “Blago planine” i izložbe fotografija “Ražanac u zadnjih 100 godina”, pružiti uvid u bogatu povijest našeg kraja.


Svečano otvorenje Festivala održat će se u subotu, 31. kolovoza u 18:00 sati ispred crkve Gospa od Ružarija, uz izvorni prikaz Ražanačkog kola i pjesmu “Evo moga sela malenoga” u izvedbi KUU Fortuna Ražanac. Večer će završiti spektakularnim prikazom pomorske bitke i koncertom klape Karamiž.
U nedjelju, 1. rujna, program započinje jutarnjim izletom PU Vrtolom, radionicama keramike za djecu i odrasle, te nastavkom sajma i demonstracija starih zanata. Dan će završiti koncertom klape Leut i impresivnim fireshowom Denisa Dejanovića.


Općina Ražanac poziva sve ljubitelje tradicije i kulture da se pridruže i uživaju u ovom jedinstvenom događaju. Festival Starih Zanata u Ražancu donosi priliku za povratak korijenima i očuvanje vrijednih vještina koje su oblikovale našu povijest, s posebnim naglaskom na oživljavanje legende o junakinji babi Nidićki.