Nedjelja, 25. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Kultna Alergija

[XXL FOTOGALERIJA] Novi toplinski val pokrenut je na Mornarici

Autor: Matea Guzalić

25.08.2024. 16:34
[XXL FOTOGALERIJA] Novi toplinski val pokrenut je na Mornarici

Foto: Mate Komina



Posljednji toplinski val ljeta 2024. pokrenut je sinoć na Mornarici. Vrući pogo, znojna koža, zapaljene baklje i neumorna publika stvorili su uzavrelu atmosferu koja nas je vratila u devedesete, u davnu ’94. kada je Dragan Borović – Škembo organizirao kultnu Gitarijadu, događaj na kojem je zadarska punk institucija Alergija imala svoju prvu svirku. Tri desetljeća kasnije, Alergija je velikim koncertom na istom mjestu proslavila svoj trideseti rođendan i dokazala da je i dalje ključna figura na hrvatskoj punk sceni. Njihov povratak na mjesto gdje je sve počelo bio je popraćen snažnim emocijama, a nebrojeno mnoštvo fanova, od onih koji ih prate od samog početka do mlađih generacija, bez prestanka su pjevali u glas uz stare i nove hitove.


Foto: Mate Komina


Dupkom puna Mornarica




Program na dupkom punoj Mornarici otvorio je Škembo u svom prepoznatljivom “Alooo!” stilu, prisjetivši se svoje Gitarijade te posvetivši ovu posebnu večer onima koji danas više nisu s nama.


– Tada je bilo ratno vrijeme koje nas je natjeralo da se još više potrudimo oko okupljanja i druženja. Nismo bili sigurni hoćemo li dobiti dozvolu za Gitarijadu, ali na kraju je sve dobro prošlo. Skupilo se oko tisuću ljudi, a atmosfera je bila neponovljiva, baš kao i večeras kada su emocije ponovno prisutne. Gledam generaciju od prije 30 godina; nažalost, neki od nas više nisu tu, ali upravo njima posvećujemo ovu večer. Ova me noć natjerala na suze, što se vidjelo i na bini – emocije ne mogu sakriti, kao što to ne može nitko tko ih stvarno osjeća. Nećemo stati na ovome, zadarska alternativna scena se vraća!, poručio je Škembo.


Dragan Borović Škembo/Foto: Mate Komina


Binu je svojim dosjetljivim tekstom i energičnim ritmom prvi zagrijao zadarski Shelter Team, rap kolektiv koji je već s početnim beatovima nemilosrdno natjerao publiku na noge. Nakon dobre doze rapa, pozornicu su zapalili “Arisesovci”, bivši Rising Dream, čiji je melodični death metal s grooveom pokrenuo užareni pogo koji nije prestajao do kraja svirke. Njihov vokal, Bruno Dugopoljac, podijelio je svoje oduševljenje ovim događajem.




– Vrhunski događaj! Organizacija zadnjih par tjedana, otkad su nas pozvali, bila je na nivou koji nismo očekivali, i to kažem kao veliki kompliment. Sve je išlo kao po špagi. U Zadru nema puno ovakvih događaja, tako da se nadam da će ova svirka bar malo pokrenuti scenu, jer je ovo sadržaj koji stvarno nedostaje gradu. Alergija je počela svirati prije nego što sam se ja rodio, tako da – kapa dolje, stvarno rasturaju. Energija, stav – sve što punk treba imati, rekao je Bruno.


Bruno Dugopoljac/Foto: Mate Komina


Nijedan zadarski događaj ne može proći bez prepoznatljivog dalmatinskog hop-cupa, pa su tako nakon “Arisesovca” pozornicu preuzeli svima omiljeni “Sexymotherfuckersi”. Pogo je ustupio mjesto veselom skakutanju te glasnom pjevanju pjesama koje svi znaju napamet.




Nakon tri odlična koncerta, vrhunac večeri konačno je došao – stigla je Alergija!


Foto


Alergija - 30 godina


avatar

Snimio: Mate Komina


25.08.2024. 16:33



















































































Galerija

Foto: Mate Komina


Nezasitna publika


– Trideset nam je godina, cijeli bend se osjeća odlično, a atmosfera je fantastična. Ovdje smo svi kao jedna velika obitelj, a Mornarica nam je svima zauzela velik dio srca u mladosti. Iskreno, u ovih trideset godina mislim da nikad nisam imao tremu kao što je imam sad. Ovo te nekako podsjeti na praktički cijeli život. Cilj nam je bio pokazati što Zadar nudi i omogućiti ljudima da se dobro zabave, pa smo se dogovorili napraviti svirku s pristupačnim cijenama. Upad je bio free, a piće stvarno nije bilo skupo. Od prihoda šanka ćemo pokriti sve troškove, koji su bili minimalni jer su svi uletjeli i pomogli nam koliko i kako su mogli, ispričao nam je vokal Alergije Stipe Bujas prije svog nastupa.


Stipe Bujas/Foto: Mate Komina


Alergija je tako odsvirala presjek svoje karijere uz poznate stare, ali i odlične nove hitove, a nezasitna publika nije stajala od prvog do zadnjeg tona – proslava je to rođendana kakvu svaki bend može poželjeti. Uz njih su na pozornici nastupili i gosti iznenađenja, odnosno bivši članovi benda, dok im se po drugi puta pridružila i Leonarda Juričić, njihova ‘merch cura’ s kojom su snimili zanimljivu pjesmu pod nazivom “Stanislav”.


– Velika mi je čast nastupati večeras s Alergijom, kao i raditi s njima sve ovo vrijeme. Sve je od početka do kraja večeri na vrhunskom nivou, a organizacija je besprijekorna. Skupilo se puno ljudi, što smo i očekivali. Posebno mi je drago što su svi s kojima sam razgovarala rekli da su jako zadovoljni svirkom, izjavila je Leonarda.



Među veselom publikom bilo je mnogo posjetitelja koji su bili dijelom legendarne Gitarijade ’94. godine, a neki su te večeri čak i nastupali. Jedan od njih je Andrej Vitas, koji je tada nastupao s bendom Anabel Lee.


Maksimalna podrška


– Svirao sam na Škembinoj Gitarijadi ’94 u bendu Anabel Lee, no opisati kako je to izgledalo mi je mali problem jer mi je to jedna rupa u pamćenju, što znači da je bilo jako dobro. Tada sam bio mulac, a to mi je bila jedna od prvih svirki. Odsvirali smo pet-šest svojih stvari i par obrada. Sjećam se da je naš pjevač, dok smo mi štimali instrumente, na bini recitirao ‘Obdukciju’ od Satana Panonskog. Atmosfera je bila vrhunska, a tako je i večeras. Grad Zadar je mala sredina, svi se međusobno znamo, a podrška je uvijek maksimalna, tako i Alergiju podržavam od samog početka, kazao je Andrej.


Andrej Vitas/Foto: Mate Komina


Već trideset godina uspomene na Gitarijadu čuva i Tomislav Glavan.


– Bio sam na toj kultnoj Gitarijadi prije trideset godina i sjajno se proveo. ’94. je bilo sasvim drugo, ludo doba. Sada je na mladima i novim bendovima da guraju alternativu, da to rade zbog sebe i iz čistog užitka, a ne zbog novca. Atmosfera večeras je fantastična; dođeš i vidiš ljude koje nisi vidio godinama, a sa svima možeš popričati – to je neprocjenjivo, rekao je Tomislav.


Tomislav Glavan/Foto: Mate Komina


Ova večer, koja ne bi bila moguća bez velike pomoći brojnih volontera i prijatelja, kao i bez podrške 057 Radija, Turističke zajednice Grada Zadra i Tankerske plovidbe, tek je prva od brojnih budućih “Made in Zadar” projekata. I dok nestrpljivo iščekujemo nove događaje, Alergijin trideseti rođendan svirka je o kojoj će se još dugo pričati.