Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ANTHONY BOURDAIN

Prisjetili smo se kada je slavni američki kuhar posjetio Zadar i Pag: 'Ovo je najbolja hrana...'

Autor: R.H.

20.08.2024. 17:08
Prisjetili smo se kada je slavni američki kuhar posjetio Zadar i Pag: 'Ovo je najbolja hrana...'

Foto: SCREENSHOT YOUTUBE



Poznati američki kuhar, pisac i televizijska zvijezda Anthony Bourdain preminuo je 2018. godine, no njegova popularnost ne jenjava. Svjetsku je slavu stekao serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima Anthony Bourdain: No Reservations, koji se 2005. počeo prikazivati na Travel Channelu, u sklopu čega je posjetio i Hrvatsku 2012. godine.




U Hrvatskoj mu je bio vodič popularni kuhar Mate Janković, a tijekom svog putovanja Bourdain je bio i u Zadru te na Pagu, gdje je kušao hobotnicu, janjeće tripice te janjeći gulaš s domaćom tjesteninom. Također je kušao fritaju sa šparogama koja ga je oduševila: “Ovo je najbolja hrana koju sam dosad jeo u Hrvatskoj!” Bio je i u Skradinu, u vinariji BIBICh, na Kornatima je naučio kako očistiti ribu, a putovanje je započeo u Istri gdje se družio s Davidom Skokom. – Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste je… idiot! Ja sam idiot! – kazao je oduševljeni Bourdain.


“No reservations” je pratilo oko 120 milijuna ljudi, a Bourdainova putopisno-kulinarska emisija “Parts Unknown” nagrađena je s više Emmyja. Bourdain je preminuo prije šest godina u svojoj 62. godini.