Foto: TZ Ravni Kotari
U subotu 17.08.2024. u Benkovcu u organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije na glavnoj gradskoj šetnici održao se sada već tradicionalni Gastro festival “Benkovački prisnac”.
Festival je to kojim se promovira autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara.
Prisnac je autohtono jelo ovoga kraja s kojim su dočekivani uzvišeni dani i gosti i s kojim su sklapani brakovi u stara vremena. Jednostavna delicija, kakve su sve istinske narodne delicije, već stoljećima se sprema i jedno je od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara.
Gastro festival “Benkovački prisnac” i ove godine bio je prilika da brojni domaći i strani gosti koji su došli na gradsku šetnicu u Benkovcu probaju jedinstvenu deliciju ovoga kraja, Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris i okus prisnaca nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Osim što se na glavnoj gradskoj šetnici mogao probati prisnac moglo se ovdje pronaći za svakoga ponešto jer su se na preko 30 štandova predstavili razni domaći proizvođači te su prezentirali svoje proizvode poput sira, meda, vina, likera, prirodnih sokova, badema, prirodne kozmetike, pekmeza, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, raznih originalnih i unikatnih predmeta ručne izrade što kazuje o vrijednim ljudima ovoga kraja…
Za zabavu su bili zaduženi Kuzma & Shaka Zulu koji su posjetitelje zabavljali do kasnih večernjih sati.
Evo i recepta za prisnac…
RECEPT
Benkovački prisnac
Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju
Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir
Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
najnovije
najčitanije
Zadar
financijska izvješća
Poznato kako posluju gradske tvrtke. Tri u minusu, a iznos gubitaka jedne nije nimalo zanemariv
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.