ponedjeljak, 19. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

DEMOGRAFSKE MJERE

PROVJERILI SMO Evo koliko roditelji iz Zadarske županije moraju izdvojiti za plaćanje vrtića

Autor: Goran Šimunov

19.08.2024. 16:24
PROVJERILI SMO Evo koliko roditelji iz Zadarske županije moraju izdvojiti za plaćanje vrtića

Foto: ARHIVA ZL



Uoči početka nove pedagoške godine 2024./ 2025. nema najava o poskupljenju cijena dječjih vrtića u predškolskim ustanovama čiji su osnivači gradovi i općine s područja Zadarske županije. Grad Obrovac za jasličke i vrtićke skupine te općine Vir i Vrsi, čije ustanove upisuju samo vrtićke skupine djece, i u predstojećoj pedagoškoj godini ostaju besplatni za svu djecu.




Iz podataka o demografskim mjerama u 2024. koje su županije, gradovi i općine prijavili Ministarstvu demografije i useljeništva, četiri općine, Kolan, Lišane Ostrovičke, Polača i Zemunik Donji i dalje za djecu ne nude uslugu vrtića, već samo predškole. Općina Polača je krajem 2022. završila izgradnju vrtića, a Općinsko vijeće ga je dalo pod upravljanje Dječjem vrtiću »Ivana Brlić Mažuranić« iz Biograda, no nema informacija kako će ovaj predškolski objekt ujesen krenuti s radom.


Devet općina, Bibinje, Kukljica, Povljana, Ražanac, Sali, Škabrnja, Tkon, Vir i Vrsi i dalje nemaju jaslički program, već se roditelji ove djece mogu prijaviti u ustanove drugih osnivača ili djecu sami čuvati ili je nekom povjeriti na čuvanje.


Popust zbog više djece


Uspoređujući cijene vrtića može se zaključiti kako svi gradovi i općine umanjuju mjesečnu participaciju roditelja u cijeni jaslica, odnosno vrtića ako tamošnje predškolske objekte pohađa više djece iz iste obitelji. Najveću cijenu vrtića za prvo dijete plaćaju roditelji djece s područja grada Biograda i općine Novigrad, 130 eura, slijedi Galovac sa 120 eura, a više od 100 eura izdvajaju roditelji djece s područja općine Poličnik 105 eura, grada Paga 103 eura za jaslice i s područja općina Privlaka i Stankovci, točno 100 eura. Uz ove tri jedinice lokalne samouprave (JLS) u kojima je vrtić besplatan, najmanje plaćaju roditelji u općini Kali, 40 eura, u općini Gračac 55 eura, u gradu Ninu i općini Sukošan, po 79 eura, a samo jedan euro skuplji je vrtić u gradu Zadru.




Imate li istovremeno dvoje djece u vrtiću, najviše ćete platiti za jasličku skupinu u Novigradu, 100 eura, a najmanje u Kalima, 28 eura. U Zadru ta cijena iznosi 40 eura.


U 14 gradova i općina za roditelje koji istovremeno u ustanovama imaju troje djece cijena je za treće dijete besplatna, najskuplja je u općini Galovac, 84 eura, Povljana naplaćuje 80 eura, a Zadar 40 eura.




Da bi cijene pohađanja ovih ustanova za roditelje djece bila ekonomski prihvatljiva, razliku do ekonomske cijene ove usluge nadoknađuju gradovi i općine. Najviše od svih, više od 30 posto proračuna, za predškolstvo izdvajaju općine Kali, Stankovci i Tkon, slijedi ih Općina Bibinje s ulaganjem 20 – 30 posto proračuna u ovu namjenu, 10 – 20 posto proračuna za predškolstvo izdvajaju Benkovac, Biograd, Nin, Novigrad, Pakoštane, Poličnik, Povljana, Sukošan i Zadar, a ostali su za ovu namjenu predvidjeli do 10 posto proračuna.


Liste čekanja


Unatoč izgradnji ovih objekata zadnjih godina, još uvijek postoje liste čekanja za upis djece koje za Benkovac, Bibinje, Pakoštane, Sali i Škabrnju obuhvaćaju više od 20 posto djece, a drugdje se u ove ustanove ne uspije upisati manje djece.


Kako bi roditeljima ublažili problem s neupisivanjem njihove djece u vrtić, u trima općinama izdvajaju novčanu pomoć. Općina Posedarje tako za ovu namjenu po svakom djetetu izdvaja 350 eura, Pakoštane 132 eura, a Općina Vrsi 70 eura.


Grad Benkovac ima sporazum s drugim JLS-ima o upisu djece u tamošnje vrtiće zbog prostorne rasprostranjenosti.


Samo tri općine, Bibinje, Kali i Kukljica, te grad Zadar omogućili su pohađanje dječjih vrtića u dvije smjene.


Gradovi i općine naveli su različite probleme s kojima se susreću u ostvarivanju programa predškolskog odgoja. Nepostojanje vrtićke ustanova Općina Lišane Ostrovičke je pojasnila nedostatkom novca za financiranje predškolske djelatnosti, kao i nedostatkom prostornih kapaciteta u dječjem vrtiću, za koji nemaju novca za proširenje.


I druge gradove i općine nedostatak novca priječi da bi osigurali dovoljno mjesta u vrtićima. I oni koji imaju dovoljno mjesta u vrtićima i gdje je ova usluga besplatna, kao Grad Obrovac, imaju svojih problema i to nedostatak odgojitelja i stručnih suradnika. Taj problem ima još nekoliko općina.


Kolan gradi dječji vrtić


U Općini Kolan navode kako zbog nepostojanja predškolske ustanove godinama sufinanciraju roditeljima trošak dječjeg vrtića, a ove godine plaćaju mjesečno 6.362 eura za 16-ero djece boravak u DV-u Paški mališani u Pagu, 312 eura mjesečno za boravak troje djece u DV-u Carić u Novalji i 239 eura mjesečno za dvoje djece u DV-u Latica u Zadru, za djecu s teškoćama u razvoju.


Općina je u fazi dizanja kredita za izgradnju dječjeg vrtića i planiraju započeti njegovu gradnju.


CIJENE


Najveću cijenu vrtića za prvo dijete plaćaju roditelji djece s područja grada Biograda i općine Novigrad, 130 eura, slijedi Galovac sa 120 eura, a više od 100 eura izdvajaju roditelji djece s područja općine Poličnik, 105 eura, grada Paga 103 eura za jaslice i s područja općina Privlaka i Stankovci, točno 100 eura.