Srijeda, 14. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

prvi od devet

Zadarskoj bolnici isporučen CT simulator nužan za rad linearnog akceleratora

Autor: K.E.

13.08.2024. 16:32
Zadarskoj bolnici isporučen CT simulator nužan za rad linearnog akceleratora

Foto: OB Zadar



Prema očekivanjima, prvi bi se pacijenti u Općoj bolnici Zadar podvrgnuli zračenju koncem tekuće godine, odnosno kada se ishoduju sva odobrenja potrebna za obavljanje ove nuklearne djelatnosti te kada bolničko osoblje prođe potrebne edukacije.


CT simulator za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika, neophodan za funkcioniranje linearnog akceleratora, stigao je danas u Opću bolnicu Zadar. Prvi je ovo isporučen uređaj od ukupno devet ovakvih koje u sklopu povijesne nabave opreme za zdravstveni sustav osigurava Ministarstvo zdravstva.


Podsjetimo, koncem svibnja u bunker je spušten linearni akcelerator, također prvi od ukupno 21, koliko ih resorno Ministarstvo nabavlja za 5 KBC-a i jednu Opću bolnicu, našu zadarsku.




Sada se akceleratoru „pridružio“ i  CT Simulator SOMATOM go.Open Pro, proizvođača Siemens Healthineers, koji osigurava individualni pristup liječenju onkoloških pacijenata.



Pruža iznimnu jasnoću slike nužnu za pouzdano planiranje liječenja. Doza zračenja tako se može distribuirati na način da ciljni volumen primi maksimalnu, a okolno zdravo tkivo minimalnu dozu zračenja.


Vrijednost CT simulatora je 473.750,00 eura, a sredstva su osigurana kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.