Četvrtak, 8. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

KASNO POVRĆE

U vrtu se može sijati i saditi i u kolovozu

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

08.08.2024. 19:30
U vrtu se može sijati i saditi i u kolovozu

Foto: KAROLINA RASTIJA/ AGROKLUB



Odgovor na pitanje iz naslova bio bi – što vam suha zemlja dozvoli budući da je za klijanje, nicanje, rast i zdrav razvoj potrebna vlaga i ne previsoka temperatura.




Budite spremni da ćete, što god posijali i posadili, morati svakog dana navodnjavati, a po potrebi i zasjenjivati zbog visoke temperature koja je najproblematičnija iznad 35°C.


No, neka vas to ne obeshrabri, budući da ćete, uz puno strpljenja i pažnje, na jesen dobiti neprocjenjive plodove.


U prvoj polovici mjeseca još uvijek možete posijati mahune, kornišone i razne tikvice. Gledajte da su rane sorte koje imaju kraću vegetaciju, do 60 dana jer je riječ o povrću osjetljivom na mraz. Osim toga, siju se blitva, špinat (kod špinata pričekajte da prođu velike vrućine jer će inače odmah ići u sjeme), mrkva, peršin, razne salate kao što su radič, endivija, matovilac, rikola, kineski kupus te poriluk i luk srebrenac.




U kolovozu se sade kupusnjače uz, ponavljamo, konstantno navodnjavanje. Dakle, u zemlju idu cvjetača, kupus, kelj, prokulica, brokula, raštika, koraba i sl. Sade se i salate kao što su radič i endivija koje trpe veće temperature. U drugoj polovici mjeseca se sade poriluk i luk ljutika.


Uz redovito zalijevanje koja rano ujutro može biti hladna, a navečer mlaka, posađene, ali i druge biljke koje uzgajate, zaštitite novim slojem malča. Po potrebi ih zaštitite od sunca agrotekstilom ili mrežom.




Redovito kontrolirajte štetnike jer su ovoga mjeseca na svom vrhuncu. Posebno pazite na posađene kupusnjače koje će napadati buhač, kupusni moljac i nezaobilazni smrdljivi martini.


Nakon što su mahune i krastavci koje ste sijali proljetos dali svoje, počupajte ih i prekopajte zemlju. Na mjesto mahuna možete posijati krastavce ili tikvice.


Sada je i vrijeme za prikupljanje sjemena rajčice. Uzmite ga iz najboljeg, zrelog ploda. Fermentacija sjemena s pulpom je najbolji način čuvanja.


Osim rajčice, sada možete sakupljati i druga sjemena. Pazite da ih uzimate za suha i sunčana dana. Prije pohrane ga prosušite te spremite u papirnate vrećice ili staklenke. Dobro ga obilježite da ne bi bilo čuda nagodinu.


Ovoga mjeseca možete brati ljekovito bilje za sušenje, kao što su žalfija, melisa, menta, lavanda i druge.