Četvrtak, 8. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PILOT-PROJEKT

Biograd i četiri općine dobili sredstva za dječje aktivnosti

Autor: Goran Šimunov

08.08.2024. 07:30
Biograd i četiri općine dobili sredstva za dječje aktivnosti

Foto: NŠK SV. MIHOVIL



Čak 163 ugovora u ukupnom iznosu od 4.892.000 eura dodijelio je nedavno ministar demografije Ivan Šipić predstavnicima gradova i općina koji su se prijavili na pilot-projekt javnog poziva za sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. do IV. razreda osnovne škole.




Projekti su se prijavljivali u tri grupe ovisno o broju djece koja žive na određenom području, a Gradu Biogradu i četirima općinama u Zadarskoj županiji dodijeljen je novac iz grupe 3., za jedinice lokalne samouprave (JLS) s 399 djece i manje. Za grupu 3. d ukupno 2.758.092,14 eura.


Gradu Biogradu na Moru je odobreno za provedbu edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti 30 tisuća eura, Općini Lišane Ostrovičke je za provedbu kulturnih i sportskih aktivnosti dodijeljeno 20 tisuća eura, Općini Pašman je odobreno 16.250 eura za provedbu kulturnih aktivnosti, dok su općine Preko i Škabrnja dobile 25 tisuća eura, novac za provedbu sportskih aktivnosti.


Projekte je za odobravanje predložilo Povjerenstvo za procjenu kvalitete i odabir prijava na ovaj pilot-projekt, a sredstva su osigurana u Državnom proračunu za 2024. Cilj je lokalnim zajednicama pružiti sveobuhvatnu podršku u organizaciji kvalitetnih aktivnosti za djecu, potičući njihovu uključenost i razvoj kroz besplatne programe na području cijele Hrvatske.


»Djecu neće roditi novac«




Ministar je naveo kako su dobili toliko zahtjeva za ovaj pilot-projekt da će se sigurno mjera unaprijediti i nastaviti u sljedećem proračunskom razdoblju.


Govoreći o demografskom padu, Šipić je istaknuo kako svaka mjera ima cilj poticanja.




– Djecu neće roditi novac, ni projekt, ali obitelj će se širiti stvaranjem bolje opće društvene slike i općih uvjeta za život koji nisu samo ekonomski, rekao je Šipić.


Načelnik Ivan Škara, pak, kaže kako se Općina Škabrnja prijavila za sportske aktivnosti i to NK Škabrnja 91 i Košarkaškog kluba Škabrnja koji će dobiveni novac podijeliti po pola.


– Financira im se oprema za treninge, oprema za djecu do 4. razreda OŠ, plaća treneru koji ih vodi u iznosu od 600 eura mjesečno, potom najam dvorane ako ga imamo, a djeca imaju i besplatne treninge, ističe načelnik dodajući kako je ovaj pilot-projekt jako lijepa mjera prema roditeljima te da bi željeli zahvaliti Ministarstvu što im je omogućeno da se prijave i dobiju novac.


– Broj djece na području općine je zadovoljavajući, nemamo veliki pad, pratimo sliku cijele Hrvatske. Prostora za rađanje više djece ima, htjeli bismo da ih je što više. Otkako sam načelnik, Općina stalno provodi neke demografske mjere. Među zadnjima od njih je da je Općina za sve učenike od 1. do 8. razreda kupila radne bilježnice i drugi školski pribor. U naše najznačajnije mjere pripada i prodaja građevinskih terena za gradnju obiteljskih kuća za mlade obitelji koje smo im prodavali po povoljnim uvjetima, u pola cijene. Izgradili smo i tri igrališta za djecu, a provodimo i projekt proširenja dječjeg vrtića za jednu etažu za jasličke skupine, priča Škara dodajući kako je poticanje prirodnog prirasta ključno u očuvanju njihova mjesta i domovine.


Ministarstvo demografije i useljeništva odobrilo je Općini Preko bespovratnih 25.000 eura za projekt škole nogometa NŠK Sv. Mihovil.


Unaprjeđenje škole nogometa


– Općina Preko i inače podržava rad udruga i aktivnosti u koje su uključena djeca. S obzirom na to da na području općine nema UEFA licenciranih trenera, jako je važno da NŠK Sv. Mihovil za potrebe provedbe aktivnosti angažira dva trenera s UEFA-inim licencama. Također, s obzirom na to da smo na otoku i da nam je za potrebe provedbe aktivnosti potrebno koristiti trajektni i cestovni prijevoz, to iziskuje visoke troškove. Općina blisko surađuje sa svim udrugama i klubovima na svom području te im financijski, organizacijski i operativno pomaže u provođenju njihovih programa i aktivnosti. U to su uključene i udruge koje rade s djecom od I. do IV. razreda, što na godišnjoj razini uključuje više od 200 djece. Radi se o sportskim programima, nogometu, košarci, odbojci, plesu, mažoretkinjama, edukativnim i ekoradionicama, kulturnim događanjima, glazbenoj školi i sl., navode u Općini.


Novcem kojim im je sada odobren NŠK Sv. Mihovil namjerava organizirati individualno-grupno-momčadski rad u svojoj školi nogometa za predškolsku i djecu od 1. do 4. razreda.


Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja


Zadržavanje djece u sportu


– Imamo završenu infrastrukturu, novo igralište, kvalitetne ljude u klubu i oko kluba, podršku lokalne zajednice. Detektirali smo problematiku rada s djecom u školi nogometa te zaključili da možemo unaprijediti školu nogometa angažiranjem još dvaju trenera i organizacijom dodatnog individualnog rada kako bi se djeca razvijala na najbolji mogući način. S obzirom na to da NŠK Sv. Mihovil djeluje na prostoru od 60-ak kilometara, ovim programom, koji je besplatan za korisnike, želimo djeci i roditeljima olakšati dolazak na trening i natjecanja, kažu u Općini dodajući kako žele da ovaj klub bude prepoznat, da može dati talentirane nogometaše kao Tomasova i Santinija.


– Cilj je zadržati djecu u sportu, ne želimo samo suhoparno treniranje i igranje liga, surađujemo s ostalim klubovima iz cijele Hrvatske, organiziramo kampove, a imamo suradnju s HNK-om Zadar gdje naša najtalentiranija djeca nastavljaju svoje nogometno napredovanje. Kroz kampove, putovanja, ekskurzije i aktivan rad s djecom želimo stvoriti zdrave mlade ljude koji neće zanemariti niti važnost školovanja niti važnost bavljenja sportom. Klub u svojem radu ima podršku svih pet otočnih općina u kojima djeluje te Zadarske županije, a aktivno ga podržavaju i igrači potekli iz škole nogometa te reprezentativac Lovro Majer koji je rodom iz Preka, naglašavaju u Općini.