Subota, 10. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Veliko pojačanje

Senzacija na Višnjiku! Zadar 1952 u svoje redove doveo svjetskog prvaka

Autor: Šime Ćurko

07.08.2024. 15:00
Senzacija na Višnjiku! Zadar 1952 u svoje redove doveo svjetskog prvaka

Foto: David Damnjanović/PIXSELL



Vaterpolski klub Zadar 1952 dogovorio je dolazak 30-godišnjeg vratara Mate Anića. Nije riječ o prvotravanjskoj šali, već o činjenici da su na Višnjiku uspjeli angažirati hrvatskog reprezentativca, koji se istaknuo na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Dohi, kada je imao ključnu ulogu u polufinalu protiv Francuske, a potom i u finalu protiv Italije.


U obje utakmice pobjednik se odlučivao izvođenjem peteraca, a tu se Anić, kao formalno naš drugi vratar, prometnuo u junaka (Talijanima je “skinuo” dva peterca). Netom prije svjetskog zlata osvojio je s Hrvatskom i europsko srebro, nakon poraza od Španjolske u finalu u Zagrebu.


Posljednje dvije sezone Anić je s Jadranom, u koji se vratio 2021., osvojio Prvenstvo Hrvatske i igrao Ligu prvaka.




Vijest o Anićevom dolasku u Zadar ima težinu senzacije, posebno u situaciji kada velika većina kvalitetni(ji)h sportaša napušta Zadar, često u vrlo ranoj dobi. Zadarski sport danas praktično nose srednjoškolci, “pravih” seniora, osim u košarci, gotovo da i nema.


– Kontaktirao me Goran Jovančević, trener Zadra, i predstavio plan i programa rada, s vizijom napretka, kako bi klub sljedećih godina bio konkurentniji u hrvatskom prvenstvu. Zadar posljednjih godina ima mlade igrače, koji jako dobro napreduju i sve me to privuklo.


Svoju ulogu vidim kao dugoročnu, a za početak najvažnije je iskustvom pomoći klubu u ostvarivanju što boljih rezultata. – naglasio je Anić, dodajući kako je imao i drugih ponuda.


– Nisam se još upoznao s novim suigračima, i teško je govoriti o ambicijama. Zadar je prošle sezone igrao dosta dobro i svi se nadamo još boljim rezultatima. Želio bih da naši navijači uživaju u kvalitetnim utakmicama i vjerujem da će tako i biti.


Anić nije izborio mjesto u reprezentaciji za Olimpijske igre u Parizu. Izbornik Ivica Tucak odlučio se za vratare Marka Bijača i Tonija Popadića.


– Zadnje dvije sezone, posebno prošla, bila su sjajne na klupskom i reprezentativnom planu. Imao sam važnu ulogu u tome i to je bilo vrijeme ostvarenja mojih sportskih snova. Sretan sam i ponosan jer znam koliko je iza svega odricanja i napora, kako na fizičkom tako i na psihološkom planu – zaključio je Anić, koji je osim za Jadran u Splitu branio i za Mornar, te POŠK, a međunarodno iskustvo skupljao je u francuskom Reimsu.


Itekako zadovoljan dogovorom s novim vratarom je i Goran Jovančević, trener Zadrana.


– Prvi kontakt s Anićem je išao preko Marina Stipića, koji je s nama u stručnom stožeru. Oni su generacija i igrali su zajedno. Razgovarali smo nakon toga, predstavili Aniću planove i očekivanja od njega, s čime se on i složio.


Svi znamo što znači u današnje vrijeme u Zadar dovesti reprezentativca, i to svjetskog prvaka. Zbog toga svi možemo biti ponosni, ovo je sigurno najveći transfer u povijesti kluba – smatra Jovančević i zaključuje:


– Anićeva karijera je dokaz da je sve moguće, da uporan i predan rad, s mnogo odricanja, daju rezultat. Njegov dolazak je kamen temeljac za ono što želimo graditi u budućnosti. Nadamo se da će to i pokrenuti seniorski sport u našem gradu.