Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

MJESTA OKUPLJANJA

Društveni domovi u Dračevcu i Lovincu spremni za korisnike

Autor: Nina Vigan

06.08.2024. 07:30
Društveni domovi u Dračevcu i Lovincu spremni za korisnike

Foto: MISLAV KLANAC



Društveni domovi imaju značajnu ulogu u životima mještana, a toga su svjesni i u Općini Poličnik koja je izgradila, između ostalog, društveni dom Dračevac Ninski i društveni dom Lovinac. Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar istaknuo je zadovoljstvo učinjenim u nadi da će izgrađeni društveni domovi brzo naći svoje stalne korisnike kako bi u konačnici i ispunili svoju svrhu. S obzirom na veliku posjećenost prilikom svečanog otvorenja doma u Lovincu, ovi novoizgrađeni objekti zasigurno će postati mjesto okupljanja te aktivnog sudjelovanja mještana.


Potpora Ministarstva




– Inicijativa za izgradnju domova postojala je već dugi niz godina, međutim, na putu realizaciji istih bili su neriješeni imovinskopravni odnosi. Nakon što su ti problemi riješeni, krenuli smo u projektiranje za građevinsku dozvolu i konačnu izgradnju. Objekti su bili građeni u fazama. Prva, takozvana roh bau faza je bila završena u roku od osam mjeseci, uz sve poteškoće u kojima se nalazi građevinarstvo. U drugoj fazi, dovršena su oba objekta i sad smo već imali priliku otvoriti jedan od njih, na oduševljenje mještana Lovinca kojima zahvaljujem na strpljenju, istaknuo je Lončar dodavši kako upravo o mještanima ovisi budućnost ovih domova.


– Općina je ispunila svoju zadaću i izgradila domove koji su bili potrebni, a funkcija domova ovisi o angažmanu mještana. Rado ćemo nastaviti sudjelovati u organizaciji događanja, ako to budu željeli, ali naglašavam da će samo korištenje ovih prostora najviše ovisiti o ljudima koji tamo žive. Ako su oni spremni provoditi aktivnosti, za dobrobit i zadovoljstvo svih mještana, objeručke prihvaćam njihove prijedloge, istaknuo je Lončar.


Dom u Lovincu sastoji se od prostorije za sastanke, sanitarnog čvora i ugostiteljskog prostora, ukupne površine 140 kvadrata. Onaj u Dračevcu ima dva ureda, ugostiteljski prostor, sanitarne čvorove i natkrivenu terasu. Površina zatvorenog dijela tog doma iznosi 114 kvadrata, a s natkrivenom terasom 169 kvadrata.




– Ukupna vrijednost projekta u Lovincu je bila oko 350 tisuća eura, a od toga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo 85 tisuća eura. Što se tiče Dračevca, ukupna vrijednost je nešto manja u odnosu na Lovinac, a od strane Ministarstva osigurano je 55 tisuća eura. Sav ostali iznos Općina je kroz dvije godine financirala iz svog proračuna. Također, unutar doma ima i prostor za dječju igraonicu koju još nismo opremili, ali ćemo to napraviti ako mještani iskažu interes. Također, u domu ima prostora i za kafić. Međutim, zasad se još nitko nije javio na objavljen natječaj. Još jednom, po treći put ćemo raspisati natječaj i ako se nitko ne javi, razgovarat ćemo s registriranim udrugama u Lovincu, odnosno Dračevcu, kazao je Lončar dodavši da su ostali društveni domovi koji su izgrađeni u općini, u potpunosti u funkciji.


Davor Lončar


Iznajmljeni i u funkciji


– Svi dosadašnji domovi, u potpunosti su u paketu iznajmljeni. Ostali su samo prostori za Mjesne odbore, a ostalo je u funkciji. Primjerice, u Murvici Gornjoj i Poličniku Gornjem učestalo se koriste na zahtjev mještana koji žive čak i u susjednim mjestima. Ovo je sad sedmi društveni dom koji je Općina izgradila u zadnjih petnaestak godina, a u planu je i izgradnja doma u Visočanima. Što se tiče projektne dokumentacije, gotova je i predana, trenutno čekamo građevinsku dozvolu i vidjet ćemo sljedeće godine ako ćemo uspjeti naći financijska sredstva kako bismo započeli radove. Što se tiče Poličnika i Ruplja, u Poličniku ima dosta prostora koji se mogu koristiti za raznorazne aktivnosti, ali imamo problem što nemamo svoje vlastito zemljište za izgradnju. Tragamo, već evo, pet godina kako bismo našli rješenje vezano za otkup zemljišta, ali zasad nismo naišli na tu mogućnost, kazao je Lončar.




Društveni dom u Dračevcu, ovih je dana i otvoren.