Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Olimpijska regata

Nakon dva prekida, plov za odličja odgođen za sutra. Braća Fantela u trenucima prekida imali broncu

Autor: Alen Plahinek

01.08.2024. 17:58
Nakon dva prekida, plov za odličja odgođen za sutra. Braća Fantela u trenucima prekida imali broncu

Foto: Lisi Niesner/REUTERS



Nakon što je Donna Vekić velikoj većini tijekom sinoćnjeg meča protiv Marte Kostyuk dodijelila barem (još) nekoliko sijedih vlasi, u tom ritmu danas su nastavili zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela. Nakon što su dva puta počeli plov za odličja i isto toliko puta ga prekinuli, organizatori olimpijske regate odlučili su najvažniju olimpijsku utrku odgoditi za sutra.


Sve je krenulo prema planu, u 14:43 krenulo je deset najboljih posada u klasi 49er krenulo je posljednji puta na Olimpijskim igrama u utrku. Pet do šest čvorova puhalo je u prvoj dionici utrke u koju su braća Fantela slabije startali, a onda zajedno s Nizozemcima Lambreixom i Van De Werkenom krenuli lijevom stranom regatnog polja, dok su svi ostali krenuli desnom stranom. Puno promjena je bilo, no Fantele su uspjeli drugi nekako dogurati do polovice staze, odnosno drugog okreta, a onda potpuno stali. Vjetar je “udarao” od jedva dva čvora, 49er-i su potpuno stali i ljuljali se na valovitom moru. Suci su tada odlučili prvi puta prekinuti utrku. Prema trenutačnim predikcijama, da se onako završio plov, braća Fantela osvojili bi brončano odličje.


Dva sata čekalo se na dolazak vjetra i ponovno start, a onda “deja-vu”. Ponovno je sve krenulo kako treba, vjetar od desetak čvorova samo je dodatno pomagao, a Fantele su držali drugo mjesto. Sve do drugog okreta, kada ponovno prestaje vjetar, a brodice se ostaju ljuljati na valovitoj pučini. Suci ponovno tada prekidaju utrku. Braća Fantela i u tom trenutku prema predikcijama bi osvojili brončano odličje. Mora se reći kako su u drugoj utrci na prvom okretu, Fantele imali i poteškoća u vidu činjenice da je Šime pao u more, ali se brzo vratio na jedrilicu i to se niti malo nije odrazilo na rezultatu.




Ipak, oko 16:30 stiže službena obavijest kako su plovovi za odličja za klase 49-er i 49-erFX odgođeni za sutra. Ono što svakako poprilično veseli je forma zadarske braće koji su nakon katastrofalnog prvog dana, odradili ogroman posao tijekom drugog i treće dana, a onda perfektnim finišem četvrtog stvorili si uvjete glede borbe za medalju. Na sve to, danas su dva puta i stavili jednu ruku na nju. Sve u svemu, grickanje noktiju, nerviranje i ostali popratni sadržaj nisu još gotovi.