Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

VINSKE KRONIKE

OAZA AUTENTIČNOSTI Vinarija Vinketa je budućnost Nadina koja kuca na vrata

Autor: Manuela Plohl

01.08.2024. 17:15
OAZA AUTENTIČNOSTI Vinarija Vinketa je budućnost Nadina koja kuca na vrata

Foto: VINARIJA VINKETA



U Ravnim kotarima, u Nadinu, smjestila se još jedna mala boutique vinarija koja stremi visinama. Ova obiteljska vinarija vrlo je mlada, osnovana je tek 2020. godine, no zrači strašću prema vinogradarstvu i već sada plijeni pažnju visokom kvalitetom. Iako sam kroz kolumnu odlučila predstavljati isključivo afirmirane vinarije koje imaju konstantu u kvaliteti i koje su se dokazale barem kroz nekoliko nizova berbi, ova vinarija i njihova vina jednostavno plijene optimističnošću i kvalitetom, a ispravni vinogradarski i vinarski put vlasnika Vedrana Vinkete ulijeva sigurnost u sjajnu budućnost. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u ovoj regiji imaju dugu tradiciju, pa ne čudi što je mlada vinarska obitelj Vinketa odabrala upravo ovaj smjer svog životnog puta.


Foto: VINARIJA VINKETA




Vinarija Vinketa je za svoja vina osvojila brojne nagrade, uključujući šampionate u Nadinu za Syrah i Plavinu te nagradu za najbolju Plavinu na Vincekovu 2023. Ova mlada vinarija već sada se diči brojnim zlatnim medaljama za kvalitetu.


Vinogradi Vinketa prostiru se na tri hektara vlastitih nasada, uz dodatak manjih količina otkupljenog grožđa. Glavni vinogradi nalaze se na dvije mikrolokacije, Nadinsko blato i Zidine. Nadinsko blato poznato je po tipičnom flišnom dubokom tlu, dok Zidine imaju blagi pad od 12 posto s kombinacijom ilovače, pijeska i pjeskulje. U vinogradima su se posvetili velikom broju sorti, kao što su debit, plavina, grenache, pošip, maraština, vugava, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Ekološko vinogradarstvo koje primjenjuju uskoro će dobiti i svoju potvrdu u certifikatu koji će im kroz nekoliko mjeseci biti izdan. Ekološka komponenta, ručna berba u optimalnim trenucima i srezivanje visokih prinosa osiguravaju najveću kvalitetu grožđa te finalno i vina.


Vinski spektar Vinketa vina


Vina Vinketa nude 11 različitih etiketa vina, od kojih su četiri bijela, šest crnih i jedan rosé. Vina odražavaju terroir nadinskog područja, pružajući istinski doživljaj ravnokotarske voćne izražajnosti. Sva vina u aktualnoj ponudi dolaze iz berbe 2023. godine, bijela i crvena vina. Vedran vrlo dobro prodaje sva svoja vina te je potražnja za njegovim vinima poprilična i jednostavno ih ne stigne odležavati onoliko dugo koliko bi volio.




Tasting vina započinjemo Vugavom. Vino zrači toplinom i posljedično punijim tijelom. Njegova blaga gorčina i nešto mineralnije note čine ga lako sljubljivim gastronomskim izborom. Prirodnih je aroma i sortnih karakteristika. Debit se, pak, ističe izraženijom svježinom, iako dolazi s četiri mjeseca odležavanja u novim hrastovim bačvama. Note vanilije i drva savršeno se spajaju s limunastim tonovima, stvarajući poprilično kompleksno i osvježavajuće vino. Maraštinu karakterizira blaga gorčina grejpa, tipična za sortu, te note limuna, dunje i zrelog žutog voća. Čistih je i izraženih sortnih karakteristika. Pošip je ugodnih mirisa i grejpastih aroma iz zeleno-žutog voćnog spektra.


Foto: VINARIJA VINKETA


Ružičasta vina predstavlja Rosé te je također recentan onaj iz berbe 2023. Čini ga 100-postotni grenache. Ovo rosé vino ima ugodnu blagu oporost te gotovo slan okus na nepcu. Izrazito gastronomski ugodan, ovaj rosé pravi je izbor za tople ljetne dane.




Iako smo tasting crvenih vina započeli plavinom, o njoj ćemo nešto kasnije. Grenache je elegantno vino s višnjastim notama i karakterom crnog katrana. Suptilne note suhica i odležavanje od pet mjeseci u francuskom hrastu daju ovom vinu zanimljivu kompleksnost te je kao takav gastronomski ugodan za sljubljivanje. Merlot s pet mjeseci odležavanja u američkom hrastu vrlo je ugodan s izraženom voćnom aromatikom i poprilično kompleksnim i svilenkastim taninima. Iako je ovaj merlot prošao kroz izazove tijekom vinifikacije, rezultat je vino visoke kvalitete koje je zbog viška sladora naknadno fermentirano te se nakon inicijalnih problema na kraju pokazalo kao izrazito ugodno i kompleksno. Cabernet Sauvignon je, pak, mnogo taničniji i tamniji u smislu voćnog spektra, uz izražene note crne čokolade, duhana i kave. Odležavao je pet mjeseci u američkom hrastu, te pruža bogate arome tipične za američki hrast. Syrah s 13,5 posto alkohola donosi note papra, tara, višnje, aronije i crnog ribiza, te je tipičan visoko kvalitetni predstavnik sorte, s obzirom na to da ova sorta na našem području daje iznimnu kvalitetu. Miris ljubičice dodaje cvjetnu dimenziju ovom kompleksnom vinu. Cuvée je mješavina Syraha (30%) i Grenachea (70%). Ovo vino gotovo je sortno s tipičnom aromatikom grenachea i prepoznatljivom toplinom na nepcu. Taničan je i naglašenog je crvenog voćnog spektra u okusu.


Foto: VINARIJA VINKETA


Famozna Plavina Vinketa


Priča o Plavini vinarije Vinketa započela je na eno-gastro manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra, održanoj 2023., tijekom čijeg odvijanja me je vlasnik vinarije Degarra, vidno oduševljen, pitao jesam li kušala Plavinu Vinketa i što mislim o njoj. Nakon odlaska na njihovo izlagačko mjesto uvjerila sam se zbog čega je red ispred štanda ovog vinara bio popriličan. Ova plavina je fenomenalno elegantna, pitka i nježna, a opet s druge strane, puna aroma i kompleksnosti. Ova visoko kvalitetna plavina već tada je oduševila nepca prisutnih.


Ove godine u ožujku Zadarska županija zablistala je pred uglednim ocjenjivačima i novinarima vinskog svijeta. Regija je ugostila 55 sudionika prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina, Concours Mondial de Bruxelles. Tijekom posjeta osobno sam bila zadužena za predavanje ocjenjivačima, uz nezaobilazan vinski tasting. Kao jednog od predstavnika među crvenim vinima odabrala sam elegantnu mladu Plavinu Vinketa, koja je pokazivala jednako veliku kvalitetu i godinu nakon toga. S obzirom na nježnu stilistiku vina koju njeguje ova sorta, mnogi vinari čija su vina bila predstavljana izrazili su skepsu oko prikazivanja ove »skromne« sorte. No, Plavina je na ovoj manifestaciji zablistala, pokazavši se kao pravo malo čudo i osvojila je brojne ocjenjivače iz čitavog svijeta svojim balansom i elegancijom. Zahvaljujući njoj, mnogi su otkrili ljepotu i vrijednost ove sorte koja često nepravedno ostaje u sjeni drugih vina.


Foto: VINARIJA VINKETA


Plavina iz 2023. godine ima fenomenalan voćni miris s notama borovnice, maraske i šumskog voća, te lagane popratne note tara i papra. Odležavala je pet mjeseci u hrvatskom hrastu, čime je postignuta izvrsna ravnoteža okusa, budući da je upravo hrvatski hrast taj koji je izrazito pogodan za ovako nježne i delikatne sorte poput plavine.


Vino ima 13,5 posto alkohola i srednjeg je tijela, no pune je aromatike i ležerne pitkosti zbog sortne karakteristike zbog koje izvrsno zadržava kiselinu.


Idealan pairing pronaći će u brojnoj hrani, ali ponajviše s crvenim buzarama, kao i s nježnijim zalogajima s janjetinom te ponajviše uz ljetne vruće bruschette s finom dalmatinskom šalšom.


Školski je ovo primjerak kako bi plavina trebala izgledati. Komotno bih uvrstila ovu plavinu među najbolje plavine Dalmacije!


Kušaonica u Nadinu


Vinarija Vinketa nudi posjetiteljima mogućnost degustacije vina u svojoj kušaonici koja može primiti i do 20 osoba, no u izgradnji je i veće izletište u formi restorana, koje će u budućnosti moći primiti do 40 ljudi. Posjetitelji mogu uživati u autentičnom ugođaju na ljetnoj terasi te sudjelovati u obilascima vinograda i maslinika. Upravo ti obilasci vinograda i sadržaji poput degustacija i raznih zabavnih aktivnosti u vinogradima najviše oduševljavaju posjetitelje ove vinarije.


Foto: VINARIJA VINKETA


Vina Vinketa predstavljaju savršen spoj tradicije i moderne tehnologije, stvarajući vina koja odražavaju bogatstvo i raznolikost ravnokotarskog podneblja. Posjet ovoj vinariji ne pruža samo prigodu za uživanje u vrhunskim vinima, već i autentično iskustvo dalmatinskog sela. Ova vinarija, vođena strašću i školskim perfekcionizmom, zasigurno ima blistavu budućnost pred sobom.