Glavina je rekao da ne bi trebalo težiti nikakvom dodatnom rastu u glavnom dijelu sezone, za razliku od pred i posezone.


Dapače, kaže da bi bilo dobro da brojke u glavnom dijelu sezone, posebno srpnju i kolovozu, budu nešto niže ili otprilike na razini sadašnjih, “zato što”, rekao je “objektivno, prostora za rast mi više nemamo”.




Dugi niz godina jedna od temeljnih strategija hrvatskog turizma je bila rast smještajnih kapaciteta i usluga, no s obzirom na prostorna ograničenja i ona vezana uz društvenu i održivost ljudskih resursa kao i mnogo čega drugoga što stavljamo u kontekst kvalitete života lokalnog stanovništva, došli  smo do optimuma i ne trebamo dodatne brojke u tom smislu”, rekao je Glavina.


Stoga prema njegovom mišljenju treba povećati dolaske i noćenje u pred i po sezoni, a nikako u glavnom dijelu sezone, te raditi na dizanju atraktivnosti kontinenta i manje razvijenih  turističkih područja.


“Održive destinacije su dodane vrijednost turizmu. Nismo i ne možemo biti destinacija masovnog turizma nego dodane vrijednosti, održiva, u kojoj će stanovnici osjećati koristi od turizma, a na suprotno od toga”, rekao je ministar turizma.


“To znači da moramo provoditi određene politike koje brojke drže u određenim granicama i pod kontrolom”, dodao je.


Što se tiče brojki za srpanj, kaže da su slične lanjskima, a financijski pokazatelji su dobri i ukazuju na rast broja izdanih računa za četiri posto, a njihove vrijednost između 12 i 13 posto.


Premijer Andrej Plenković je u uvodu vladine sjednice izvijestio da je od početka godine ostvareno 11,6 milijuna dolazaka i 55,3 milijuna noćenja turista, što je četiri posto dolazaka i jedan posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Samo u srpnju je ostvareno 4,3 milijuna turističkih dolazaka i 27 milijuna noćenja, dodao je Plenković.


Ovih dana u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista, a najviše ih je u Istarskoj županiji. Najveći broj turista dolazi iz Njemačke, pri čemu je s tog tržišta ostvareno oko 10 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 6,6 milijuna noćenja, neke su od turističkih brojki koje je iznio predsjednik Vlade.