Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Tomislav Vacenovski

Pilot koji je gasio požare kod Skradina i Zadra: 'Bio sam i emocionalno dosta pogođen kad sam vidio...'

Autor: Portal ZL

01.08.2024. 08:59
Pilot koji je gasio požare kod Skradina i Zadra: 'Bio sam i emocionalno dosta pogođen kad sam vidio...'

Foto: Screenshot: RTL



Brigadir Tomislav Vacenovski, pilot kanadera koji je gasio požar kod Skradina i Zadra, razgovarao je s reporterom RTL-a Borisom Miševićem.


“Požar kod Skradina je bio specifičan po tome što je na njemu bilo sve teško. Bila je teška površina za uzimanje vode, bio je težak zrak po pitanju, dosta je treslo, avion je bio nemiran, bilo je puno dima. Bila je zahtjevna konfiguracija tla, bilo je jako teško formirati manevar i napasti čelo požara kako bi što prije zaustavili intenzitet i da se dalje širi. Jedan dio posla smo uspjeli napraviti kad smo otišli po gorivo u Zadar. Preusmjerili su me na požar kod Zadra koji je opet bio specifičan po nekim svojim parametrima po recimo gorivnom materijalu, nije bilo moguće priči bliže požaru zbog tih isparavanja nekih otrovnih plinova”, ispričao je pilot, dodavši.


“Nikad nije blizu baze gorjelo i možemo reći da sam bio i emocionalno dosta pogođen kad sam vidio da požar ulazi u zračnu luku mog djetinjstva. Tu od ’96. letim. Dao sam sve od sebe da ga izbacimo što prije van iz našeg perimetra”, kazao je Vacenovski.