Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

pozitivne brojke

U školama Zadarske županije ipak jedan razred prvaša više!

Autor: Nikolina Lucić

01.08.2024. 07:30
U školama Zadarske županije ipak jedan razred prvaša više!

Foto: OŠ V. NAZOR



U moru negativnih informacija o demografskoj katastrofi s kojom se Hrvatska već dugo muči, lijepa je vijest da će u škole Zadarske županije od jeseni krenuti 23 prvašića više nego u prošlog školskoj godini. U 27 škola kojima je osnivač Županija u školske klupe prvi put će sjesti 743 mališana, u odnosu na njih 720 protekle školske godine.




Pozitivan je skok doživjela škola u Neviđanima s čak 19 novih učenika, a Područna škola u Povljani na Pagu s negativom od čak 13 učenika.


Nagli pad u Povljani


Priješku je OŠ Valentina Klarina u matičnoj školi upisalo osmero učenika, dok je njih 12 upisano u PŠ Kali, četvero u Kukljici i Poljani, te troje u Ugljanu. Bez prvašića su ostale područne škole u Sutomišćici i Lukoranu.


OŠ Stjepana Radića u Bibinjama upisalo je tek troje učenika manje u odnosu na proteklu godinu – njih 49. OŠ Jurja Dalmatinca na Pagu upisala je 20 prvašića, dvoje više nego prošle godine, ali veliki je pad zato zabilježila PŠ u Povljani, koja je s prošlogodišnjih 14, spala na samo jednog upisanog prvašića. Jedan je učenik upisan i u PŠ Vlašići, isto kao i prošle godine, dok je PŠ Dinjiška već drugu godinu zaredom bez upisane djece.




Nakon prošlogodišnjeg demografskog iznenađenja, ovu je godinu jedna učiteljica u Povljani dočekala kao tehnološki višak. Potvrdila nam je to ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca Željka Zubović.


– Ovu ćemo godinu u Povljani zato nastavu provoditi u kombiniranim razrednim odijeljenjima – prvog i drugog razreda s 14 učenika i trećeg i četvrtog s devet učenika. Prvi je ovo put da smo naišli na ovako negativne oscilacije u broju učenika, nakon prošlogodišnjeg iznenađenja, kako u područnim, tako i u matičnoj školi. Što se tiče našeg matičnog objekta broj učenika više – manje svake je godine isti, oko njih 20-ak.




Veliko nam je iznenađenje bio broj učenika prošle godine u Povljani, njih 14, jer inače ih je po generaciji u našim područnim školama tri do šest, kazala je Zubović, te dodala kako je zbog naglog pada broja učenika jedna učiteljica tehnološki višak. No, velikih problema ima i u područnoj školi u Dinjiškoj, koja drugu godinu zaredom nije upisala niti jednog novog učenika.


Iako nije htjela komentirati budućnost te škole, kazala nam je kako najvećih problema imaju upravo u Dinjiškoj, gdje roditelji čak razmišljaju o tome da djecu prebace u matičnu ili druge područne škole.


Nadin bez prvašića


OŠ Nikole Tesle u Gračacu bilježi porast – tri su učenika više upisana u ovu školsku godinu – njih 19, a PŠ u Srbu je s prošlogodišnjih četvoro prvašića ove godine spala na dva nova upisana učenika. OŠ Sv. Filip i Jakov upisala je i ove godine isti broj prvašića – njih 21, dok PŠ Turanj bilježi porast s pet učenika prošle godine na 11 za sljedeću godinu. Ostale tri područne škole – Sveti Petar, Sikovo i Raštane Donje bilježe pad broja učenika prvih razreda. U te tri škole ih je zajedno 11.


OŠ Sukošan bilježi rast broja prvašića. U odnosu na prošlogodišnjih 25, ove će godine u klupe sjesti 31 učenik, a kao i prošle godine u PŠ Debeljak upisano je 14 učenika.


Za dva je prvašića bogatija i OŠ Petar Zoranić iz Stankovaca, koju je upisalo 11 učenika. No, veliki pad broja učenika bilježi PŠ u Vukšiću, gdje je prošle godine upisano 12, a ove godine tek petoro prvašića. S nule su se dinugle PŠ u Radašinovcima i Banjevcima, koje imaju ukupno troje novih učenika.


OŠ Benkovac je upisala 47 učenika, dok će u njihovih 10 područnih škola ukupno krenuti 20 prvašića. Bez novoupisanih su učenika ostale PŠ u Podlugu i Nadinu, dok Korlat i Pristeg imaju po jednog novog učenika, Lisičić, Bruška i Popovići po dvoje, Raštević tri i Smilčić šestoro.


Demografska su kretanja, osim za djelatnike škola, veliki problem i za lokalnu samoupravu. Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić kazao nam je da je teško vidjeti školske hodnike sve praznije, unatoč ulaganjima u opremu i nastavu.


– Mi se trudimo raditi sve što je u našoj moći kako bismo naše sugrađane zadržali u benkovačkom kraju. Osnovna nam je škola izgubila dva razreda, a nemamo prvaša u Nadinu. Niti u Korlatu stanje nije ništa bolje, tamo su u školi tek tri učenika, poručio je Bulić dodavši kako su ulaganja u školstvo povećali za tri i pol puta.


– Jako je to velik problem za roditelje učenika, koji zatvaranjem područnih škola trebaju razmišljati o tome gdje dijete poslati u školu i kako organizirati prijevoz. Isto je tako važno istaknuti kako je kvaliteta nastave ista u matičnoj i područnim školama, jer dio će se roditelja ipak odlučiti dijete upisati u maticu, iako im je tako teže organizirati svakodnevne obveze, kazao je Bulić.


Iznenađenje u Neviđanima


OŠ Biograd na Moru je upisalo sedmero učenika više (61), dok je područne škole u Raštanima Gornjim i Tkonu upisalo četvoro i petoro prvašića.


OŠ Braće Ribar iz Posedarja upisala je petero prvašića manje (13), a brojke su stabilne u četiri od pet područnih objekata. Osim PŠ Islam Latinski koja je s dvoje skočila na čak 11 prvašića, PŠ Ždrilo upisuje jedan učenik, PŠ Slivnica Donja ostaje na dva kao i prošle godine, PŠ Slivnica Gornja također ima dva prvašića, dok je PŠ Podgradina sa sedam pala na četiri nova učenika.


OŠ Novigrad ima četiri prvašića, isto kao i prošle godine, dok im je PŠ u Paljuvu ove godine bez prvašića. OŠ Petra Lorinija iz Sali bogatija je za dvoje učenika i sad ih je deset u odnosu na prošlogodišnjih osam, dok je PŠ Božava ostala bez novoupisanih učenika.


OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Lišana Ostrovičkih je pak s osam pala na četiri prvaša, dok je OŠ Privlaka s 18 narasla na 27, a pao je broj učenika u PŠ Vir na njih 17. OŠ Braće Radić iz Pridrage ima ih zato šest više (16).


OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca je upisala tek troje novih učenika. U rastu s brojem prvašića zato su u svojim područnim objektima. U Radovinu je tako devetoro prvašića, Jovićima i Ljupču po troje, dok je PŠ Krneza kao i prošle godine bez novoupisanih učenika. OŠ Zemunik je s 28 pala na 24 prvaša, a OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana se s 11 popela na 19 prvašića.


Ravnatelj Ivan Hrabrov kazao je kako ih je, isko škola u Neviđanima po broju učenika oscilira, jako iznenadio pozitivan skok za ovu jesen.


– U zadnjih nekoliko godina tako polako rastemo u broju učenika, što je jako važno za stabilnost naše zajednice, ali i nastavničkog kadra, koji ne mora strahovati za svoj posao. Stabilnost je obilježje naše otočne zajednice, poručio je Hrabrov.


Manjak u Obrovcu


OŠ Poličnik ima tri prvaša više (18), a PŠ u Lovincu čak pet manje, samo jednog pravaša, dok PŠ Suhovare ima šest, PŠ Rupalj samo jednog, a PŠ Visočane pet.


OŠ Petra Zoranića iz Nina je pak s 20 pala na 12 učenika prvog razreda. Veliki je skok u njihovoj PŠ Vrsi, koja se sa sedmero popela na 17 prvašića, dok je PŠ Ninski Stanovi na tek jednom, a PŠ Zaton nema upisanih prvaša.


OŠ Galovac se s 15 popela na 18 učenika prvog razreda za sljedeću nastavnu godinu, dok je u njihovoj PŠ Gorica broj učenika prvog razreda s 10 pao na sedam.


OŠ Obrovac bilježi veliki pad, s prošlogodišnjih 14 pali su na šest učenika prvog razreda. PŠ U Žegaru za razliku od jednog učenika prošle školske godine, u novu ulazi bez ijednog. No, raste broj učenika u PŠ Kruševo, gdje će ih u klupama ove godine sjediti četiri i u PŠ Karin gdje će ih biti osam.


OŠ Petra Zoranića iz Jasenica upisala je sedam učenika, a jedan će ići i u PŠ Rovanjsku.


OŠ Starigrad u novi školsku godinu ulazi s deset učenika prvog razreda i jednim u PŠ Tribanj Krušćici. OŠ Pakoštane je, pak, na 23 učenika, šest više nego prošle godine, no PŠ Vrana ima četiri prvašića manje (9), PŠ Drage osam, dok je PŠ Vrgada bez novoupisanih učenika.


OŠ Franka Lisice iz Polače ima 11 prvaša i četvoro u PŠ Tinj, a OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje 17 i pet prvaša u PŠ Prkos.


U škole Zadarske županije ove će godine sjesti jedan razred prvaša više.