Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

GOSPA OD SNIGA

U ponedjeljak blagdan Gospe od Sniga: Vjernici će prvi put imati jedinstvenu priliku vidjeti...

Autor: Portal ZL

31.07.2024. 12:08
U ponedjeljak blagdan Gospe od Sniga: Vjernici će prvi put imati jedinstvenu priliku vidjeti...

Foto: Tihomir Gržinčić



Na blagdan Gospe od Sniga u župi Kukljica na otoku Ugljanu, u ponedjeljak, 5. kolovoza, slavi se 510. godišnjica zavjetnog blagdana Gospe od Sniga u Kukljici (1514.-2024.). Svečano misno slavlje ispred crkve Gospe od Sniga u uvali Ždrelašćica u 10,30 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.


Nakon mise, Gospin kip u procesiji brodovima tradicionalno se prenosi iz uvale Ždrelašćica u župnu crkvu Obraćenja sv. Pavla u Kukljicu. Na ovogodišnji blagdan vjernici će prvi put imati jedinstvenu priliku vidjeti i počastiti originalnu sliku Majke Božje koju su 1514. godine ribari pronašli u uvali Ždrelaščica. Ribari su sliku bili odnijeli u župnu crkvu u Kukljici, no sutradan, slika se čudesno vratila na isto mjesto u uvalu Ždrelašćica, gdje je i pronađena.


To je i bio poticaj ribarima da na tom mjestu izgrade crkvu Gospi u čast. Vrijedna renesansna slika koja će na ovogodišnji blagdan Gospe od Sniga, 5. kolovoza, biti izložena u crkvi Gospe od Sniga u uvali Ždrelašćica, inače se čuva u postavu Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru. Proslavi blagdana prethodi trodnevna duhovna obnova od četvrtka, 1. kolovoza do subote, 3. kolovoza, u župnoj crkvi Obraćenja sv. Pavla u Kukljici. U 19,20 sati počinje molitva krunice, misno slavlje je u 20 sati, a u 20,30 sati je euharistijsko klanjanje.