Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Olimpijske igre

Fantele još napredovali, utrka za odličja jako blizu

Autor: Alen Plahinek

30.07.2024. 20:11
Fantele još napredovali, utrka za odličja jako blizu

Foto: LISI NIESNER



Nakon dva vrlo mirna dana Marseille je konačno na »zabavu« stigao i vrlo važan gost – vjetar. Zapuhalo je jako i sve discipline mogle su se normalno održati, a mogli su se i odraditi zaostaci iz prethodnih dana, za one discipline za koje je bilo potrebno. Vrlo dobro iskoristili su vjetar od 15 čvorova braća Šime i Mihovil Fantela koji ih je nakon trećeg dana natjecanja otpuhao za još dva mjesta prema vrhu u ukupnom poretku, pa su tako pred posljednji dan osnovnog natjecanja Zadrani na 12. poziciji.


Prekjučerašnji dan Fantele su zaključili fenomenalno, a još bolje od toga započeli su jučerašnji. Prvu utrku dana završili su na sjajnom drugom mjestu, a za pobjednicima sedme utrke Švicarcima zakasnili su 12 sekundi. Kao »iz topa« krenuli su Fantele te su na prvom mjerenju vremena vodili, zatim su na polovici staze bili treći te na kraju uspjeli dograbiti drugo mjesto.


Ipak, drugi plov bio je na razini prvog dana jer su završili 15. te izjednačili svoj najgori rezultat na ovom natjecanju. Opet je start bio jako dobar, bili su osmi na prvom mjerenju vremena, no druga dionica bila je problematična jer su Fantele izgubili šest pozicija te su na polovici utrke bili 14. Srećom, pozitivno su zaključili dan – osmim mjestom. Od početka su bili osmi, zatim kroz središnji dio utrke deseti, a onda u finišu ponovno zauzeli osmo mjesto.




Jučerašnji dan povukao ih je tako s 14. na ukupno 12. mjesto čime su stigli na korak do najboljih deset, što »nosi« Medal race u četvrtak. Trenutačno su deseti Nizozemci i oni Fantelama bježe svega četiri negativna boda, što je i više nego dostižno, ako sve danas prođe po planu. Oni vrlo hrabri mogli bi reći kako ako danas sve prođe perfektno ni medalja nije daleko, ali otom potom. Na vrhu je došlo do promjena. Trenutačno zlato osvajaju Španjolci Diego Botin Le Chever i Florian Trittel Paul koji su odradili fantastičan jučerašnji dan, završili treći te dva puta drugi i preuzeli vrh od Novozelanđana Isaaca McHardija i Williama McKenzija. Novozelanđani su dominirali regatom, međutim jučerašnji dan iz noćne more u kojem su završili 11., 18. i 17. ih je pomaknuo na treće mjesto. Drugi su Irci Robert Dixon i Sean Waddilove.