Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

"Made in Zadar"

Legendarna Alergija najavljuje događaj ljeta

Autor: Matea Guzalić

30.07.2024. 15:33
Legendarna Alergija najavljuje događaj ljeta

Foto: Osobna arhiva



Prošlo je 30 godina od kultne Škembine Gitarijade na Mornarici, a ujedno i od prve svirke legendarnog zadarskog punk-rock benda Alergija. Tada je zadarska glazbena scena bila užarena, svugdje se sviralo, a brojni su se bendovi međusobno poticali i dijelili poznati bunker za probe. Starije generacije punkera, metalaca i rockera pamte Mornaricu kao mjesto koje im je zauzelo velik dio srca u mladosti, a kako bi svi ponovno osjetili nostalgičan dašak 1994. godine, Alergija je odlučila udružiti snage s prijateljima i proslaviti svoja velika tri desetljeća upravo na tom čuvenom mjestu u subotu, 24. kolovoza 2024. godine s početkom u 20 sati.


Donacije dobrodošle


“Made in Zadar” pravi je opis ovog događaja ljeta, pa će tako publika uz stare, ali i nove hitove Alergije uživati i u vrhunskim nastupima zadarskih bendova Arises, Sexymotherfuckers i Shelter Team. Upad je besplatan, no donacije za pomoć “Made in Zadar” organizaciji su dobrodošle kako bi mogli i u budućnosti nastaviti s ovakvim projektima.


Prisjećajući se svojeg prvog nastupa, vokal Alergije Stipe Bujas istaknuo je kako je od tada pa do danas prošao jedan cijeli život.




– Tada smo bili novi bend koji je vježbao tek dva ili tri mjeseca i koji je na tu Gitarijadu uletio nekako u zadnji tren jer nam se Škembo smilovao, ali toliko smo bili nebitni da nas nema ni na plakatu.


Sjećam se tog izlaska na pozornicu prvi put u životu pred 1.500 ili 2.000 ljudi, nije mi ni malo bilo svejedno, nakon te večeri nikad više nisam imao tremu u životu, prisjetio se Stipe kroz smijeh te dodao kako će se na dugoiščekivanoj svirci potruditi dočarati energiju koja je davne ’94. kružila gradom i alternativnom scenom.


– Nadam se da ćemo svi skupa dočarati energiju koja je krasila grad i scenu u to vrime. Bendovi koji nastupaju uz nas su vrhunski, a mi ćemo odsvirati jedan presjek karijere uz poznate stare, ali i odlične nove hitove koje smo upravo vidili na Martinskoj u Šibeniku. Ljudi ih već vrlo dobro znaju i pjevaju s nama kao da su oduvik bile tu!



Uz to ćemo imati i štand na kojem će zainteresirani moći kupiti sav merch vezan za bendove koji će tu večer nastupati, najavio je Stipe.


Iskusni bendovi


Lineup je pažljivo odabran jer, kako ističe Stipe, svi su bendovi međusobno povezani i dijele zajedničku strast prema glazbi.


– Odabrali smo takav lineup jer smo u ovom trenutku svi nekako isprepleteni i međusobno povezani. Ono što sigurno znam jest da će ovo biti luda večer vrlo dobrih i iskusnih bendova zadarske škole.


Ovaj put je “Made in Zadar” zamišljen uz ovu proslavu i jubilej, ali ovo je tek početak jedne priče koju pripremamo svi skupa. Naime, ovo je tek prvi od sljedećih takvih projekata!


Posebna zahvala ide Tankerskoj plovidbi koja je kultnoj Alergiji omogućila korištenje prostora za ovaj poseban događaj.


– Da mi je netko rekao da ću svirati na tom istom mjestu 30 godina kasnije, vjerojatno bi mu rekao da je lud. No kad smo ostvarili kontakt s Tankerskom plovidbom i kad je to postalo moguće, onda je već zvučalo kao san.


Ovim putem im se želim zahvaliti na posudbi prostora za nešto ovoliko bitno za grad i za mnoge generacije Zadrana, ne samo nas kao benda.


Mornarica je svima zauzela velik dio srca u mladosti i nadam se da će neki novi mulci tu večer doživiti onako kao što smo i mi nekad, izjavio je legendarni vokal Alergije te za kraj poslao poruku vjernoj publici koja ih prati već tri desetljeća.


– Poruka Alergije je uvijek ista od prvog dana; ne daj se smesti u svojim snovima i planovima, budi pametan, eskiviraj, zaobiđi i pokušaj živiti svoj život svaki dan u slobodi!