“Brazilska vlada pozdravlja mirnu prirodu jučerašnjeg (nedjeljnog) izbornog dana u Venezueli i pažljivo prati proces prebrojavanja”, navodi se u priopćenju brazilskog Ministarstva vanjskih poslova.


Ona ponovno potvrđuje “temeljno načelo narodnog suvereniteta, koje se mora poštivati ​​nepristranom provjerom rezultata”.




“U tom kontekstu čeka se da Državno izborno vijeće (CNE) objavi podatke po biračkim mjestima, što je bitan korak za transparentnost, vjerodostojnost i legitimitet izbornog rezultata”, zaključuje se u tekstu.


Prema službenim rezultatima koje je objavio CNE nakon prebrojavanja 80 posto glasačkih listića, Maduro je ponovno izabran za treći mandat. Oporba je odmah odbacila ovaj rezultat.


U prošlosti je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva dugo branio svog venezuelskog kolegu pred kritikama međunarodne zajednice.


Ali Brazilija je pooštrila svoj ton kako se približavalo glasanje. Lula je prošlog tjedna rekao da je “uplašen” nedavnim komentarima svog venezuelskog kolege o riziku od “krvoprolića” ako ne bude ponovno izabran.