Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

napad

U britanskom Southportu izbodeno osmero ljudi

Autor: Hina

29.07.2024. 16:01
U britanskom Southportu izbodeno osmero ljudi

Foto: Reuters



Napad nožem u kojem je više ozlijeđenih dogodio se tijekom jutra u britanskom Southportu, na sjeverozapadu Engleske, policija je uhitila napadača i poručila da nema opasnosti po širu javnost, objavili su Reuters i BBC.


Osmero ljudi je izbodeno i prebačeno u bolnicu, a neki ozlijeđeni prevezeni su u dječju bolnicu.


Dječja bolnica proglasila “veliki incident”


Dječja bolnica Alder Hey proglasila je “veliki incident”.




Glasnogovornik bolnice rekao je: “Možemo potvrditi da smo proglasili veliki incident. Radimo s drugim hitnim službama kako bi odgovorili na ovaj incident, a naš hitni odjel trenutačno je izuzetno zaposlen.”


Iz bolnice su zamolili roditelje da dovedu djecu samo ako je hitno, dodajući da svi ostali termini i usluge rade normalno.


Ostali koji su zadobili ubodne ozljede prevezeni su u Sveučilišnu bolnicu Aintree i bolnicu Southport i Formby. Policijska povjerenica za Merseyside Emily Spurrell potvrdila je to uhićenje na mreži X .


“Došlo je do uhićenja i nema šireg rizika za javnost”, napisala je.


Policija: Izbjegavajte to područje


“Pozivam ljude da budu oprezni s onim što dijele putem interneta i ne spekuliraju o ovome incidentu. Policija će uskoro objaviti spoznaje do kojih je došla”, kazala je čelnica policije.


Služba hitne pomoći u međuvremenu je objavila da su njezini pripadnici pružili pomoć za osmero napadnutih te da su ozlijeđeni odvezeni u tri obližnje bolnice uključujući i dječju.


Hitne službe su na licu mjesta nakon “velikog napada” tijekom jutra, objavljeno je, a policija je u međuvremenu uhitila napadača i zaplijenila nož kojim je napad na jednom posjedu počinjen.


Policija je pozvala građane da izbjegavaju područje napada. Policija Merseysidea rekla je da je primila “izvješća o ubodu nožem” i pozvana je na lokaciju u ulici Hart u Southportu.


Naoružana policija “zadržala je muškarca i zaplijenila nož”, a policija je rekla da “nije bilo šire prijetnje za javnost”.


Premijer: Užasno i duboko šokantno


Premijer Sir Keir Starmer rekao je da su višestruki ubodi nožem bili “užasni i duboko šokantni” dok je zahvaljivao hitnim službama na njihovoj reakciji.


Ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper rekla je da je “duboko zabrinuta” zbog “vrlo ozbiljnog incidenta”.


U objavi na X rekla je: “Duboko sam zabrinuta zbog vrlo ozbiljnog incidenta u Southportu. Sve moje misli su s obiteljima i voljenima pogođenih.


Razgovarala sam s policijom Merseysidea i povjerenikom za kriminal kako bih prenijela punu podršku policiji i zahvalila hitnim službama koje su reagirale.”


Zastupnik Southporta Patrick Hurley dodao je da je također “duboko zabrinut” zbog incidenta.


Rekao je: “Nadam se najboljim mogućim ishodima za pogođene žrtve.”