Ratoborni nastupi zaokružili su burni tjedan u kojem se Kamala Harris izborila za vrh demokratskog popisa predsjedničkih kandidata nakon što je predsjednik Joe Biden (81) odustao od kandidature pod sve većim pritiskom kolega demokrata.


Niz anketa pokazuje da je njezin ulazak u nekoliko dana izbrisao prednost koju je Trump uživao u odnosu na Bidena.




Harris je, govoreći na skupu na kojemu su se prikupljala sredstva u Pittsfieldu u državi Massachusetts, rekla da većina retorike Trumpa i njegova potpredsjedničkog izbora – senatora JD Vancea “jednostavno čudna”.


Njezino ponavljanje riječi “čudan” da bi opisala svoje protivnike kao bizarne dio je nove strategije demokrata.


Njezina je kampanja nazvala Trumpa “starim i prilično čudnim” nakon njegova pojavljivanja na Fox Newsu u četvrtak, a najmanje se jedan pristaša pojavio ispred lokacije subotnjeg skupa držeći natpis “Trump je čudan”.


Kao što je učinila tijekom brojnih nastupa u kampanji ovog tjedna Harris (59) ponovno je suprostavila svoju pravosudnu karijeru tužiteljice s Trumpovim pravosudnim iskustvom kao osuđenika i rekla da se njezina ponuda biračima odnosi na budućnost, dok Trump (78) želi vratiti zemlju u “mračnu prošlost”.


Trump je pak pokrenuo niz napada na skupu u St. Cloudu u Minnesoti, tvrdeći da će Harris “uništiti zemlju” i kritizirajući je po pitanjima od javne sigurnosti do imigracije.


“Ako luda liberalka poput Kamale Harris uđe, američki san je mrtav”, rekao je Trump, dodajući da je Harris “još gora” od Bidena.


Govor bivšeg predsjednika, pun od ranije poznatih optužbi i lažnih tvrdnji o izbornoj prijevari, jasno je dao do znanja da je njegov kratkotrajni poziv na jedinstvo nakon pokušaja atentata na njega prije dva tjedna potpuno nestao.


“Želim biti fin. Svi oni kažu, ‘Mislim da se promijenio'”, rekao je Trump. “Ne, nisam se promijenio. Možda sam postao gori.”


Nastup bivšeg predsjednika u dvorani za hokej na ledu s 8000 sjedećih mjesta bio je u skladu sa zahtjevima američke tajne službe.


Preporuka je tajne službe da izbjegava velika događanja na otvorenom nakon pokušaja atentata na skupu u Pennsylvaniji.


Trump je u subotu na svojoj platformi Truth Social rekao da će nastaviti održavati skupove na otvorenom i da je Tajna služba “pristala znatno pojačati svoje operacije” kako bi ga zaštitila.


Minnesota nije izabrala republikanskog predsjedničkog kandidata 52 godine. Trumpova kampanja smatra da je to sada u dosegu nakon što je Bidenova popularnost u anketama pala nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati 27. lipnja.


Ulazak Kamale Harris u predsjedničku utrku, međutim, dao je poticaj posrnuloj demokratskoj kampanji zbog sumnji demokrata u Bidenove izglede da porazi Trumpa ili Bidenovu sposobnost da vodi zemlju ako uspije.


Harris, prva crnkinja i prva Amerikanka azijskog porijekla koja je bila potpredsjednica, prikupila je više od 100 milijuna dolara u 36 sati nakon što je Biden odlučio odustati od utrke.


Subotnje prikupljanje sredstava donijelo je više od 1,4 milijuna dolara od oko 800 sudionika, rekla je njezina kampanja.


Shannon Watts, osnivačica organizacije Mame zahtijevaju djela, grupe za sigurnost oružja s oko 10 milijuna članova, rekla je u subotu za MSNBC da se više od 200.000 ljudi pridružilo Zoom pozivu u četvrtak kako bi se izgradila podrška za Harris među bijelim ženama, prikupivši preko 11 milijuna dolara.


Ranije u subotu, Trump se obratio na konferenciji o kriptovalutama u Nashvilleu, u sklopu šireg republikanskog nastojanja da se dodvore kripto entuzijastima uoči izbora 5. studenog.


Obećao je da će učiniti od Amerike “svjetsku kripto prijestolnicu”, što je daleko od njegovog stava 2021., kada je bitcoin nazvao “prijevarom”.


Trump je upozorio da će Kina i druge zemlje prihvatiti kripto ako SAD to ne učini i obećao propise prilagođene industriji ako bude izabran.


Kina trenutno brani kriptovalute.