Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

uz Seinu

Spektakularno otvorene Olimpijske igre

Autor: Davor Petrović

27.07.2024. 08:16
Spektakularno otvorene Olimpijske igre

Foto: Reuters



Neka Igre počnu! Ta znamenita rečenica sijevnula je u večernjim satima ovoga petka u srcu Pariza, označivši početak novih Olimpijskih igara. Doduše, neka natjecanja su već počela ovog tjedna, strogo poštujući dva pravila koje kažu da prije svečanog otvaranja nitko ne smije biti eliminiran te da neće biti dodjele medalja. Sada je i taj uvjet zadovoljen, a to znači da Igre počinju u svom punom sjaju.


Svečano otvaranje u Parizu definitivno je predstavljalo nešto do sada neviđeno, baš kao što su najavljivali organizatori koji su za tu priliku angažirali preko 22 tisuće ljudi.


Francuzi su si stvarno dali truda i priredili višesatni spektakl duž šest kilometara obale Seine, pretvorivši tu rijeku u živopisnu pozornicu koja je, kako bi se to reklo kod nas, objedinila sport i glazbu, to na na senzacionalan način.




Najupečatljivije je definitivno izgledala njihova varijanta tradicionalnog mimohoda sudionika Olimpijskih igra.


Zapravo, to baš i nije idealan izraz za ovu situaciju jer sportaši iz svih zemalja večeras nisu hodali već su bili smješteni na brodovima koja su klizili niz Sienu. Sve skupa izgledalo je čudesno i, naravno, potpuno drugačije u odnosu na sva dosadašnja svečana otvaranja.


U toj, slikovito rečeno, ceremonijalnoj plovidbi, sudjelovalo je više od 160 plovila raznih dimenzija, na kojima je bilo smješteno oko deset i pol tisuća sportaša iz 206 zemalja. Ukupni dojam nije pokvarila čak ni dosadna kiša koju je nemilosrdno prala pariške ulice za vrijeme ceremonije. Opet, ruku na srce, rijetki su očekivali takav prolom oblaka usred ljeta.


Inovativni Francuzi


Zapravo, jasno je da su vremenske prilike predstavljale jedini segment svečanog otvaranja, na koji organizatori nikako nisu mogli utjecati. Bez obzira na kišurinu, koncept inovativnih Francuza i tako je pobrao gomilu komplimenata sa svih strana.


U svim najavama svečanog otvaranja isticano je da cilj predstavlja dovođenje igara u srce grada, kako bi svi mogli uživati u jedinstvenom doživljaju, okruženi bogatom poviješću, na ruti koja prolazi pored katedrale Notre-Dame, muzeja Louvre i drugih znamenitosti Pariza.


Kada su Francuzi otkrili svoju ideju, to je zvučalo fantastično, ispostavilo se večeras da je i izvedba prošla na istoj razini, sve do Trocadera, nasuprot Eiffelovog tornja, gdje je paljenjem olimpijskog plamena službeno označen početak Igara koje će trajati do 11. kolovoza.


Kiša nije smetala


Hrvatska je delegacija relativno brzo došla na red, što je bilo i za očekivati zbog uobičajene forme svečanog otvaranja. Naime, Grčka je uvijek prva na redu, kao kolijevka Olimpijskih igara, dok su domaćini zadnji na redu.



Sve ostale zemlje idu abecednim redom, a Hrvatska je na francuskom Croatie. Hrvatsku zastavu zajednički su nosili Barbara Matić i Giovanni Cernogoraz, kojima, kao ni ostatku delegacije, kiša nije ni najmanje smetala.


Na ovom mjestu nije na odmet podsjetiti na učinak hrvatskih sportašica i sportaša na ljetnim olimpijskim borilištima u protekle 32 godina. Od Barcelone, preko Atlante Sydneya, Atene, Pekinga, Londona i Rio de Janeira i Tokija, Lijepa naša je intonirana četrnaest puta.



Pored tih zlata, osvojeno je isto toliko brončanih te trinaest srebrnih medalja. Daleko najuspješniji nastup Hrvatska je doživjela prije osam godina.


Te 2016. je u Riju osvojeno pet zlata, tri srebra i dvije bronce, a kroz nešto više od dva tjedna svi skupa ćemo saznati što će donijeti Pariz u kojem nas predstavlja 15 sportašica i 58 sportaša u šesnaest sportova.



Prognoze su uvijek vrlo nezahvalne, i zato ih je najbolje izbjegavati, pogotvo na ovakvom natjecanju, no jasno je da razloga za optimizam ima više nego dovoljno. U svakom slučaju, poznato je da će na Olipijskim igrama u Parizu biti podijeljeno 339 medalja, počevši od sutra…


Paprene cijene ulaznica


Većina gledatelja, njih oko 220 tisuća, imala je slobodan pristup za praćenje svečanog otvaranja na donjoj obale Siene, uz besplatne ulaznice. Za suprotnu stranu trebalo je, pak, nešto i platiti, s time da su, prema službenim informacijama, za ta mjesta u prodaju puštene 104 tisuće ulaznica.


Foto Reuters


Naravno, ogromna većina je rasprodana puno prije spektakla na rijeci. No, tijekom petka su iz Pariza stizale vijesti da se može nabaviti još nešto tih ulaznica, i to po prilično paprenoj cijeni. Naime, za to zadovoljstvo je trebalo izdvojiti čak i do 2.700 eura po komadu.