Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

efikasno sprječavanje

Imamo savjete kako da vam narezano voće ne pocrni

Autor: Šarlota Brnčić

26.07.2024. 08:15
Imamo savjete kako da vam narezano voće ne pocrni

Foto: Pexels



Da biste spriječili ili ograničili prirodni proces oksidiranja koji je prisutan u svom voću i nekom povrću, prilikom rezanja i izlaganja njihove pulpe svjetlu i zraku, evo nekoliko jednostavnih trikova.


1. Uroniti u zakiseljenu vodu




Narezano voće i povrće uronite na nekoliko minuta u zakiseljenu vodu (od limuna ili bijelog octa) jer kiselost pomaže u inhibiciji djelovanja enzima odgovornih za oksidaciju.


Doze su: pomiješajte 1 litru vode s 3 kapi limuna ili 2 žličice octa.


2. Operite u vodi i sodi bikarboni


Voće također možete oprati u 1 litri vode i 1 žlici sode bikarbone kako biste podigli pH otopine i usporili aktivnost enzima koji uzrokuju oksidaciju i ubrzavaju sazrijevanje voća.




Za učinak je dovoljno 10-15 minuta uranjanja!


3. Dodajte prirodne antioksidanse


Dodajte prirodne antioksidanse kao što je askorbinska kiselina (vitamin C) u vodu ili izravno u voće.




1/3 čajne žličice askorbinske kiseline u prahu dovoljna je za blokiranje oksidativnog procesa i očuvanje prirodne boje pulpe.


4. Poprskati limunovim sokom


Limunov sok čini isto što i askorbinska kiselina, samo poprskajte polovicom limuna već izrezano voće i ovaj prirodni antioksidans zaustavlja proces.