
Foto: Pexels
Da biste spriječili ili ograničili prirodni proces oksidiranja koji je prisutan u svom voću i nekom povrću, prilikom rezanja i izlaganja njihove pulpe svjetlu i zraku, evo nekoliko jednostavnih trikova.
1. Uroniti u zakiseljenu vodu
Narezano voće i povrće uronite na nekoliko minuta u zakiseljenu vodu (od limuna ili bijelog octa) jer kiselost pomaže u inhibiciji djelovanja enzima odgovornih za oksidaciju.
Doze su: pomiješajte 1 litru vode s 3 kapi limuna ili 2 žličice octa.
2. Operite u vodi i sodi bikarboni
Voće također možete oprati u 1 litri vode i 1 žlici sode bikarbone kako biste podigli pH otopine i usporili aktivnost enzima koji uzrokuju oksidaciju i ubrzavaju sazrijevanje voća.
Za učinak je dovoljno 10-15 minuta uranjanja!
3. Dodajte prirodne antioksidanse
Dodajte prirodne antioksidanse kao što je askorbinska kiselina (vitamin C) u vodu ili izravno u voće.
1/3 čajne žličice askorbinske kiseline u prahu dovoljna je za blokiranje oksidativnog procesa i očuvanje prirodne boje pulpe.
4. Poprskati limunovim sokom
Limunov sok čini isto što i askorbinska kiselina, samo poprskajte polovicom limuna već izrezano voće i ovaj prirodni antioksidans zaustavlja proces.
najnovije
najčitanije
Zadar
PRIVREMENO
Ryanair ukida gotovo 300 letova iz Zadra
Svijet
ŠIRENJE
Izrael proširuje vojne operacije i zauzima dijelove Gaze
Zadar
JAVLJA HEP
NIZ ULICA BEZ STRUJE! Dijelovi Zadra i okolice u četvrtak ostaju bez električne energije
Svijet
NA SKIJANJU
Javio se Ivica Kostelić: “Bio sam na bazenu kad me zatekla čudna vijest”
Svijet
U PROBLEMU
Oštar pad prodaje Tesle, najdrastičnije u Europi
Zadar
ostaju bez dozvole
Poznati zadarski plažni kafići i štandovi bi se mogli – zatvoriti
Županija
velika analiza
IMA SE, MOŽE SE Direktorima komunalnih tvrtki u županiji plaće vrtoglavo narasle, donosimo iznose
Županija
reportaža
MISTO MOJE (16) Premda u Smilčiću “niko nikog ne dira”, ipak nema tko obnoviti razrušene kuće
Scena
NAVALA
U Zadru najviše prodanih ulaznica za Thompsonov koncert nakon Zagreba
Crna Kronika
69-godišnjak