Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zadar Jazz & Blues Festival

Prvu večer Zadar Jazz & Blues Festivala otvorili renomirani glazbenici: 'Možemo biti ponosni...'

Autor: Đurđa Baljak

25.07.2024. 15:29
Prvu večer Zadar Jazz & Blues Festivala otvorili renomirani glazbenici: 'Možemo biti ponosni...'

Foto: MATE KOMINA



Prvu večer Zadar Jazz & Blues Festivala ispred Muzeja antičkog stakla Zadar otvorili su renomirani glazbenici Rachel Z na klaviru, Jonathan Toscano na kontrabasu i legendarni Omar Hakim na bubnjevima. Okupljena publika nije skrivala svoje uzbuđenje, a neki od posjetitelja podijelili su nam svoje dojmove netom prije početka koncerta.


Veliko ime




– Omar Hakim je nešto posebno za Hrvatsku. Očito se vidi da publika to prepoznaje. Slušao sam ga prije u raznim varijantama. Rachel Z mi je nešto nepoznata, pa me baš zanima. No, Omar je klasa, to će sigurno biti vrhunski, rekao je Nenad, te dodao kako inače ima otvoren um, pa je stoga ljubitelj različitih žanrova, od rocka do funka.


Još jedan posjetitelj, Edvin, pohvalio je organizatora Švorinića na trudu.


– Možemo biti ponosni što Omar Hakim svira u Zadru! U svojoj fonoteci imam dosta njegovih albuma, ali ga prvi put slušam uživo. Ovo je produkcija na nivou koju rijetko imamo priliku slušati u Hrvatskoj. Vjerujem da će biti dobro, sigurno neće razočarati, kazao nam je Edvin, te podijelio kako je za Omara Hakima prvi put čuo 1983. godine kada je svirao na albumu »​Let’s Dance« Davida Bowieja, dok jazz sluša od kraja 1980-ih. S druge strane, Rachel Z nije prije slušao, ali je čuo da je talentirana pijanistica i supruga Omara Hakima.




Kada su na pozornicu stupili pijanistica Rachel Z, kontrabasist Jonathan Toscano i Omar Hakim, publika ih je dočekala gromoglasnim pljeskom i povicima. Večer su otvorili pjesmom »Save My Soul« posvećenu miru u svijetu, što je izazvalo dodatno oduševljenje među prisutnima.


Pritom je pijanistica Rachel Z istaknula kako je večer posvećena ženama, njihovoj snazi i umjetnosti, posebno naglasivši prekrasnu izložbu stakla u Muzeju antičkog stakla u Zadru.




– Nevjerojatno je inspirativno biti ovdje, na ovom prekrasnom mjestu. Umjetnost žena je kroz stoljeća bila zasigurno značajna, a mi večeras slavimo upravo to. Ne mogu to riječima opisati, ali mogu kroz glazbu. Naša sljedeća pjesma zove se »Artemisia« te je posvećena talijanskoj baroknoj slikarici iz 17. stoljeća, Artemisije Gentileschi, čiji rad stoji uz bok Michelangelu u galeriji Uffizi u Firenci u Italiji. Žene su kroz povijest doprinijele umjetnosti kroz slikarstvo, glazbu, film i zato upravo večeras slavimo žene, istaknula je ova vrsna pijanistica.


Nakon toga, uslijedila je još jedna kompozicija američkog jazz saksofonista i skladatelja Waynea Shortera, u kojoj su pokazali svu raskoš svog virtuoznog sviranja, dovodeći publiku u neku drugu dimenziju u ambijentu prekrasnog dvorišta MAS-a.


– To je bila pjesma Waynea Shortera, našeg prijatelja. Svirala sam s njim i izvodila album »High Life« koji je 1996. godine osvojio Grammy nagradu za najbolju suvremenu jazz izvedbu. Bilo je nevjerojatno iskustvo raditi s njim jer je zahtijevalo da mnogo učim o harmonijama te smo zajedno radili kompjutersko programiranje kako bismo stvorili orkestralni zvuk na ovom albumu. Omar je također imao nevjerojatno iskustvo rada s njim, a o tome će vam više reći on sam, kazala je Rachel Z.


FOTO: MATE KOMINA


Weather Report


Zatim je Omar Hakim dodao kako su on i Rachel Z imali priliku svirati s, kako ističe, nevjerojatnim Wayneom Shorterom. Naime, rekao je kako je svirao s njim u bendu Weather Report, čiji je jedan od osnivača upravo bio Wayne Shorter. Na spomen benda Weather Report, publika ga je prekinula gromoglasnim pljeskom, na što je Hakim uzvratio kako mu je drago čuti da među prisutnima ima fanova tog benda.


– Proputovali smo svijet i napravio sam tri albuma s bendom Weather Report. Bilo je nevjerojatno jer je to bilo ostvarenje snova. S obzirom na to, nastavit ćemo večer s jednom od naših najdražih Wayneovih kompozicija koja se zove »Three Marias«, kazao je Omar Hakim, dok je publika ponovno snažno zapljeskala.


Nakon izvedbe kompozicije »Three Marias«, pijanistica Rachel Z istaknula je kako je Wayne Shorter zaista jedan od najvećih »arhitekata« jazz glazbe uopće. Također, kazala je kako Amerikanci nisu baš nadareni za strane jezike i da je to nešto na čemu zasigurno trebaju poraditi.


– Ispričavam se što ne pričam na vašem jeziku. Mi Amerikanci nismo baš nadareni za jezike i to je nešto na čemu trebamo poraditi. No, zato vam možemo pružiti jezik glazbe, rekla je Rachel Z, nakon čega su odsvirali kompoziciju »What I Fear« te pozvali publiku da razmisle o svom jednom strahu i da ga otpuste do kraja pjesme.


Na sljedećem festivalskom danu, publika je imala priliku uživati u nastupu Raphael Wressnig & Soul Gift feat. Jex, prilikom čega je Raphael Wressnig pjevao i svirao Hammond B-3 klavijature, dok je na gitari bio Enrico Crivellaro, na bubnjevima Eric Cisbani i Zoran Jex Jaeger na gitari.


Večeras, na posljednjem danu ovog trodnevnog festivala, posjetitelji će moći poslušati Lehmanns Brothers iz Francuske, a u njihovom sastavu su Julien Anglade na vokalima i klavijaturama, Alvin Amaizo na gitari, Clément Jourdan na bas-gitari, Dorris Biayenda na bubnjevima, Jonas Muel na saksofonu i Jonas Soivin na trombonu.


FOTO: MATE KOMINA


FOTO: MATE KOMINA