Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

VIJEĆNIK

Enio Meštrović o (ne)izglasavanju proračuna: 'Ako je proračun u izradi, HDZ radi na svoju ruku'

Autor: Iva Bucić

25.07.2024. 07:30
Enio Meštrović o (ne)izglasavanju proračuna: 'Ako je proračun u izradi, HDZ radi na svoju ruku'

Foto: LUKA JELIČIĆ



Visoki upravni sud ukinuo je prošli tjedan proračun Grada Zadra za 2024. godinu. Ako Gradsko vijeće Grada Zadra ne izglasa proračun u roku od 45 dana od objave presude u Narodnim novinama, slijedi raspuštanje tog predstavničkog tijela, što znači da Zadranima predstoje izvanredni izbori uoči redovnih lokalnih izbora koji su zakazani za svibanj sljedeće godine. Pod uvjetom da se u Narodnim novinama presuda Vrhovnog upravnog suda o poništavanju proračuna objavi ovaj tjedan, konačni rok za izglasavanje proračuna bio bi 9. rujna, dok se sljedeća sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra očekuje polovicom kolovoza.


Mogući ishodi




Osim izglasavanja proračuna ili, pak, njegova neizglasavanja i raspuštanja Gradskog vijeća, jedna od mogućih opcija je da se proračun ponovno izglasa s nezakonitim amandmanima. Sumnju na takav ishod izrazio je prošli tjedan u razgovoru za Zadarski list sam gradonačelnik Branko Dukić, kazavši kako vjeruje da će oporba »pokušati baš sve kako bi izbjegla donošenje zakonitog proračuna«. S druge strane, oporbeni Enio Meštrović takav ishod smatra apsolutno mogućim, jer upravo o gradskoj upravi ovisi hoće li oporbi dati informacije potrebne za formuliranje zakonitih amandmana. No, ne očekuje, kaže, da će gradonačelnik uoči najavljene sjednice Vijeća na razgovor zvati predstavnike klubova vijećnika na temu oporbenih amandmana kako bi ih se ugradilo u proračun s osiguranim izvorom financiranja.


– Kad oni sami izrade proračun, onda mi tek možemo tražiti da nam daju čiste izvore financiranja koji nisu opterećeni nikakvim ugovornim obavezama, tako da uglavimo svoje amandmane. Ako je gradski proračun u izradi, HDZ ga opet radi na svoju ruku. Ne znam jesu li kontaktirali ostale oporbene klubove, ali nas nisu. HDZ nikako da shvati da nema većinu, nema je nitko. Ali ne možeš raditi proračun čitavu godinu bez razgovora i slaganja s ljudima koji bi isti taj proračun trebali izglasati, sažima Meštrović.


Samo što im je po volji


Amandmani njegovog Kluba zato će ponovo biti u iznosima koji garantiraju da se izmjene Prostornog plana što prije donesu, odnosno u iznosima koji neće moći biti obrisani iz proračuna dekretom gradonačelnika.




Gradski proračun za ovu godinu izglasali su u prosincu vijećnici HDZ-a i Meštrovićevi nezavisni, a gradonačelnik Dukić nekoliko dana potom proračun proglašava nezakonitim. Od tada, u proteklih sedam mjeseci, HDZ nije pridobio dovoljan broj vijećnika iz oporbene većine za izglasavanje proračuna.


– Kad su oni pristali na to da glasaju za nešto za što su u to vrijeme rekli da je nezakonito i neprovedivo, za krematorij i 50 posto više svim sportskim zajednicama, oni su pristali na nešto samo da prođe proračun i da mogu dalje raditi. Dakle, njima nije u interesu hoće li oni to izvršiti ili ne. Ovakva izvršna vlast ima tendenciju da izvršava samo ono što im je po volji. Možemo mi izglasati bilo što, ali nemamo garancije da će se išta od toga izvršiti, kaže Meštrović.